Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylZielone soki
Zielone soki
27 / 02 / 2024

Zielone soki

MartaKowalska

 

Pojęcie „zielonego soku” dotyczy każdego soku przygotowanego na bazie zielonych roślin. W ostatnim czasie picie zielonych soków stało się popularne, ze względu na ich wysoką wartość żywieniową i właściwości prozdrowotne. Wypicie szklanki soku dziennie nie tylko dostarcza cennych składników, ale także pomaga oczyścić, odkwasić, nawodnić i wzmocnić organizm. W sklepach dostępne są soki wyciśnięte z zielonych roślin, m.in. z trawy jęczmiennej, pokrzywy, jarmużu, natki pietruszki oraz soki w formie sproszkowanej. Zdrowy sok można także samodzielnie i szybko przygotować w warunkach domowych. To doskonała przekąska między głównymi posiłkami.

DLACZEGO WARTO PIĆ ZIELONE SOKI?
Zielone soki są niskokaloryczne, łatwostrawne i mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają duże ilości przeciwutleniaczy (chlorofil, witamina C, flawonoidy, kwasy fenolowe, karotenoidy), enzymów, cukrów, witamin, składników mineralnych i błonnika. Przygotowywane są głównie na bazie zielonych warzyw liściastych, bogatych w chlorofil, który nadaje im zieloną barwę. Chlorofil jest silnym przeciwutleniaczem, wspierającym detoksykację organizmu. Im warzywo jest bardziej ciemnozielone, tym więcej zawiera chlorofilu.

Warto wprowadzić zielone soki do swojej diety, ze względu na ich wyjątkowe właściwości prozdrowotne:
• Odkwaszające i nawadniające - zielone soki zawierają dużo wody i wykazują silne działanie zasadowe. Wypicie jednej szklanki soku na czczo dostarczy cennych elektrolitów i przywróci równowagę kwasowo – zasadową, neutralizując nadmiar nagromadzonych kwasów.
• Odtruwające i oczyszczające - dzięki dużej zawartości enzymów, antyoksydantów i chlorofilu, zielone soki wspomagają funkcjonowanie wątroby, poprawiają pracę nerek, oczyszczają krew oraz regulują metabolizm, oczyszczają jelita ze złogów i resztek pokarmu.
• Immunologiczne i prebiotyczne - zielone warzywa liściaste, z których przygotowuje się soki, są bogate w antyoksydanty (chlorofil, karotenoidy,witamina C, flawonoidy), które wspierają odporność organizmu oraz działają przeciwgrzybiczo i bakteriobójczo. Ponadto, zielonki zawierają związek cukru – sulfochinowozę, będący pokarmem dla bakterii probiotycznych, które wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego.
• Przeciwzapalne - chlorofil obecny w zielonych liściach roślin wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
• Przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i opóźniające procesy starzenia - przeciwutleniacze (związki polifenolowe, witamina C, beta-karoten, selen) zawarte w sokach niszczą wolne rodniki, co opóźnia procesy starzenia się organizmu i zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych.
• Odchudzające - zielone soki są niskokaloryczne, szybko zaspokajają pragnienie i głód oraz regulują metabolizm dzięki zawartości błonnika i chlorofilu. Szklanka soku to doskonała porcja warzyw i owoców między posiłkami.
• Wspierające pracę układu krążenia - soki z zielonych roślin wzmacniają naczynia krwionośne, ograniczają wchłanianie cholesterolu i regulują ciśnienie krwi. Duża zawartość żelaza i kwasu foliowego w warzywach liściastych pomaga w leczeniu anemii.

Spośród zielonych roślin, z których można przygotować sok, na dużą uwagę zasługuje młody jęczmień, pokrzywa i jarmuż. 

MŁODY JĘCZMIEŃ
Młody jęczmień to inaczej młode liście jęczmienia pospolitego (Hordeum vulgare L.). Młody jęczmień jest bardzo dobrym źródłem białka (30 % suchej masy), błonnika, kwasów fenolowych, flawonoidów, chlorofilu, karotenoidów, witamin (C, E, z grupy B), folianów i składników mineralnych (żelazo, magnez, wapń, potas, miedź, cynk). Zyskał popularność dzięki właściwościom odchudzającym. A to wszystko za sprawą dużej zawartości błonnika, który reguluje metabolizm oraz wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Badania naukowe pokazują, że młody jęczmień wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, m.in. przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, immunologiczne, przeciwdepresyjne, przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe i obniżające ciśnienie krwi. Młody jęczmień możemy spotkać w postaci soku, proszku i tabletek.

Sok - otrzymywany jest w wyniku prasowania młodych pędów jęczmienia. Najlepsze do produkcji soku są pędy i liście jęczmienia zebrane w 3 tygodniu wzrostu. Świeży sok rozcieńczany jest wodą, a następnie poddawany procesowi pasteryzacji, w celu przedłużenia jego trwałości.

Sok sproszkowany - otrzymywany jest z soku wyciśniętego z młodego jęczmienia, który poddawany jest procesowi suszenia w temperaturze do 31 °C, w celu odparowania wody. Zastosowanie niskiej temperatury zapobiega utlenianiu związków bioaktywnych, w związku z czym tak otrzymany produkt zawiera wszystkie cenne substancje odżywcze. Efektem procesu jest proszek o intensywnym zielonym kolorze i delikatnym smaku trawy.

Trawa sproszkowana - otrzymywana jest w wyniku rozdrobnienia trawy jęczmiennej. Młode pędy są suszone, a następnie mielone na proszek.

Tabletki – otrzymywane są ze sproszkowanego soku z młodego jęczmienia, który poddawany jest prasowaniu w maszynie tabletkowania. Dostępne są w sklepach z żywnością ekologiczną i aptekach. Tabletki z soku z młodego jęczmienia są doskonałe dla tych, którzy nie przepadają za smakiem młodego jęczmienia – tabletki wystarczy połknąć, popijając dużą ilością wody. Zaleca się spożywać po 2 tabletki dwa razy dziennie, najlepiej pół godziny przed posiłkiem popijając szklanką wody.

Produkty otrzymywane z młodego jęczmienia to bogactwo przeciwutleniaczy, witamin, składników mineralnych i błonnika. W porównaniu do pasteryzowanego soku z młodego jęczmienia, do produkcji soku w formie proszku i tabletek nie dodaje się wody. Sok sproszkowany i tabletki zawierające 100 % młodego jęczmienia są zaliczane do suplementów diety oraz żywności typu RAW. Suplementacja młodego jęczmienia wzmacnia organizm, poprawia odporność i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Zarówno trawę sproszkowaną jak i sproszkowany sok z młodego jęczmienia można rozpuścić w soku, wodzie lub dodać do jogurtu, koktajlu, smoothie, musli czy zupy. Ponadto, z proszku można przygotować maseczkę.

Wygładzająco - oczyszczająca - odżywcza maseczka do twarzy z młodym jęczmieniem

1 łyżkę wody należy wymieszać z 1 łyżką zielonego proszku i odrobiną miodu.
Maseczkę nałożyć na twarz i zmyć letnią wodą po ok. 15 minutach.

POKRZYWA
Pokrzywa (Urtica dioica L.) – powszechnie występujący chwast stosowany w żywności i medycynie. Pokrzywa znana jest z parzydełek, które po dotknięciu wywołują ból i zapalenie skóry. Dzieje się tak, w wyniku uwolnienia z parzydełek biochemicznych mediatorów acetylocholiny i histaminy, które działają niczym igły. Pokrzywa jest bogata w kwasy fenolowe, flawonoidy (min. kemferol, rutyna), witaminę A, C i K, składniki mineralne (potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, kobalt, mangan, krzem), karotenoidy (beta-karoten, neoksantyna, luteina), kwasy tłuszczowe, białko (stanowi 30 % suchej masy), polisacharydy, błonnik, kwasy organiczne (octowy, jabłkowy, mrówkowy, cytrynowy), związki lotne i garbniki. Od wieków pokrzywę (liście, pędy, korzenie, nasiona) stosowano w medycynie, jako naturalny środek moczopędny, przeciwpasożytniczy, ściągający, przeciwgorączkowy, przeciwbiegunkowy oraz w leczeniu różnych dolegliwości, m.in. astmy, padaczki, przeziębienia, reumatyzmu, żółtaczki i schorzeń przewodu pokarmowego. Badania naukowe pokazują, że dzięki zawartości substancji bioaktywnych, pokrzywa wykazuje działanie przeciwutleniające, moczopędne, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, przeciwwrzodowe, antybakteryjne, antynowotworowe i chroniące układ sercowo – naczyniowy. Ponadto, poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci oraz oczyszcza organizm z toksyn.

Świeżą pokrzywę możemy zjeść na surowo, gotowaną, duszoną, w panierce, możemy wycisnąć z niej sok lub przygotować napój. W sklepach z żywnością ekologiczną pokrzywę znajdziemy w postaci soku, proszku, herbatek zarówno z liści jak i z korzenia oraz suplementów diety. Pokrzywa sproszkowana to cenny dodatek do sałatek, koktajli, smoothie, jogurtu.

JARMUŻ
Jarmuż (Brassica oleracea L. var. acephala) – odmiana kapusty o ciemnozielonych, pomarszczonych i twardych liściach należąca do roślin krzyżowych. Jest dobrym źródłem węglowodanów, białka, błonnika, karotenoidów (beta – karoten, zeaksantyna), luteiny, flawonoidów (kwasy fenolowe, kwercetyna, kemferol), witamin (A, C, K, z grupy B), składników mineralnych (potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk), kwasów organicznych, sulforafanu
i glukozynolanów. Ciekawostką jest, że glukozynolany należące do glikozydów siarkowych są zaliczane do naturalnych pestycydów.
W wielu badaniach dowiedziono, że składniki bioaktywne w jarmużu wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe, wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają pracę układu krążenia i nerwowego. Ponadto, obecny w jarmużu przeciwutleniacz – sulforafan może zapobiec wystąpieniu nowotworów, a duża zawartość luteiny (39 mg/100 g) zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób oczu. Jarmuż zawiera także wiele związków antyżywieniowych: fityniany, goitrogeny, szczawiany, garbniki, które zmniejszają wchłanianie niektórych składników żywieniowych (wapń, żelazo, cynk). Goitrogeny mogą przyczyniać się do obniżenia stężenia jodu w organizmie i przerostu tarczycy, w związku z czym jarmużu nie powinny spożywać osoby z chorobami tarczycy. Na jarmuż powinny uważać osoby z kamicą nerkową, ze względu na dużą zawartość szczawianów. Jarmuż możemy spotkać w formie liści, soku, proszku lub suplementów diety.

JAK SAMODZIELNIE PRZYGOTOWAĆ ZIELONY SOK?
Zielone soki warzywne i warzywno – owocowe możemy w prosty sposób przygotować samodzielnie w domu z pomocą wyciskarki wolnoobrotowej lub sokowirówki. Do przygotowania zielonych soków można wykorzystać:
• zielone warzywa: jarmuż (pozbywamy się twardych łodyg i nerwów liścia), szpinak, pokrzywę, roszponkę, rukolę i inne sałaty, brokuł, seler naciowy, natkę pietruszki, miętę.
• owoce: awokado, kiwi, jabłko, gruszka, ananas oraz cytrusy, które dodają objętości i smaku sokom. Jeśli użyjemy miksera to z powyższych składników możemy przygotować koktajl.

Zielony sok można wykonać na bazie sproszkowanych roślin, np. młodego jęczmienia, jarmużu, pokrzywy, chlorelli, moringi, matchy. Proszek należy wymieszać z wodą lub dodać do samodzielnie przygotowanego soku lub napoju. Soki możemy wzbogacić o ostre przyprawy: imbir, kurkumę, pieprz i papryczki oraz oleje wyciskane na zimno, które wzbogacą smak ale również wpłyną na lepszą przyswajalność witamin z owoców i warzyw. Gdy sok wydaje się nam zbyt mocny możemy rozcieńczyć go wodą, wodą kokosową, brzozową lub napojem roślinnym.

 

Autor artykułu:  Marta Kowalska - Departament Jakości Bio Planet


Bibliografia:

Bhusal k. K. i in. (2022): Nutritional and pharmacological importance of stinging nettle (Urtica dioica L.): A review, Heliyon, 8, 6.

Blicharz – Kania A. i in. (2019): Assessment of the Potential Use of Young Barley Shoots and Leaves for the Production of Green Juices, Sustainability, 11, 14, 3960.

Devkota H. P. i in. (2022): Stinging Nettle (Urtica dioica L.): Nutritional Composition, Bioactive Compounds, and Food Functional Properties, Molecules, 27, 16, 5219.

Fraga J. L. I in. (2020): Green (Detox) juice physicochemical properties and stabilization effect of naturals emulsifiers, Ciência Rural, 50, 3, 1 – 11.

Gromkowska K. J. i in. (2021): Chemical Composition and Protective Effect of Young Barley (Hordeum vulgare L.) Dietary Supplements Extracts on UV-Treated Human Skin Fibroblasts in In Vitro Studies, Antoxidants, 10, 9, 1402.

Henning S. M. i in. (2017): Health benefit of vegetable/fruit juice-based diet: Role of microbiome, Scientific Reports, 7, 2167.

Kawka K., Lemieszek M. K. (2017): Prozdrowotne właściwości młodego jęczmienia, Medycyna ogólna i nauki o zdrowiu, 1, 23, 7 – 12.

Samec D. (2019): Kale (Brassica oleracea var. acephala) as a superfood: Review of the scientific evidence behind the statement, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 59, 15, 2411 – 2422.

https://kuvingsjuicers.pl/ dostęp dnia: 13.12.2023

https://www.mindbodygreen.com/articles/green-juice-benefits  dostęp dnia: 13.12.2023

https://dietetycy.org.pl/jarmuz/ dostęp dnia: 13.12.2023


Przepisy:

SOK O WŁAŚCIWOŚCIACH ANTYNOWOTWOROWYCH

 

ZIELONY SOK

 

SOK Z POKRZYWY NA WIOSENNY DETOX I WZMOCNIENIE

 

NAJZDROWSZY SOK DOMOWEJ ROBOTY

 

SOK ŚWIEŻO WYCISKANIE DLA KOBIET W CIĄŻY LUB PLANUJĄCYCH CIĄŻĘ (BOMBA FOLIANOWA)

 

WIELKI ZIELONY SŁOIK - TWOJA PORCJA WITAMIN I MINERAŁÓW NA CAŁY DZIEŃ

 

 

 

 

Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 28 Wiosna 2024

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet