Tort porzeczkowy z kremem kasztanowym i bitą śmietaną
JadowitaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Konkurs Alce Nero – zima, Domowe (np: lody, majonez), gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
Cukier trzcinowy drobny - 1/2 szklanki
Proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
Dżem porzeczkowy z całymi owocami - 150 g
Jajka ekologiczne małe - 2 szt.
Napój ryżowy basmati Alce Nero - 3/4 szklanki
Krem z kasztanów jadalnych Alce Nero - 1/2 słoika
Śmietana 30% - 500 ml
Śmietan-fix - 2 opakowania
Czekolada gorzka 75% Alce Nero - 1/2 opakowania
Cukier puder - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Można ewentualnie upiec całość za jednym razem i przekroić później na pół.
1. Część ciasta położyć na spód (będzie pierwszą warstwą).
2. Rozsmarować równomiernie na pierwszej części krem kasztanowy.
3. Wyłożyć połowę bitej śmietany, wyrównać.
4. Położyć drugą część ciasta, lekko docisnąć.
5. Wyłożyć resztę ubitej śmietany na ciasto, wyrównać.
6. Rozsmarować na śmietanie polewę czekoladową i dość szybko wygładzić.
7. Napełnić rękaw cukierniczy kilkoma łyżeczkami kremu kasztanowego i ozdobić wierzch tortu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.