![Pasztet fasolowy ze śliwką](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2021-05/15596-photo-main.jpg)
Pasztet fasolowy ze śliwką
![](/cache/a32x32/files/users/1811-avatar-1440164299.jpg)
Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, strączkowe, owies, orkisz
Składniki:
cebula duża - 2-3 szt.
jabłko - 1 szt.
śliwki suszone - 20 szt.
tymianek suszony - 2 łyżeczki
olej/oliwa (do smażenia) - łyżka
płatki owsiane lub orkiszowe - 1/2 szklanki
sól morska drobnoziarnista do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
nasiona czarnuszki - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Aby mieć pewność że masa nie wyjdzie zbyt rzadka dobrze jest nie wlewać od razu sugerowanej w przepisie porcji oleju, a nieco ją zmniejszyć. Jak wyjdzie zbyt gęsty, zawsze można dolać i wymieszać całość łyżką.Swój pasztet piekę w keksówce 11x35 cm, jednak można w mniejszej, wtedy wyjdzie wyższy.
Czarnuszkę można swobodnie zamienić na inne pestki lub nasiona, a nawet gałązki ziół.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.