Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylŚniadania wegańskie na tydzień (7 wegańskich poranków na bogato)
Śniadania wegańskie na tydzień (7 wegańskich poranków na bogato)
21 / 08 / 2018

Śniadania wegańskie na tydzień (7 wegańskich poranków na bogato)

wegeweda

Dietetycy twierdzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia.

Daje siłę na cały dzień i reguluje układ trawienny. Powinien być zdrowy, pożywny i dostarczać porządnej dawki energii. Niestety rano często jesteśmy zabiegani, spieszymy się do pracy, szkoły, by spełniać codzienne obowiązki. Zapychamy się czymkolwiek, co nawinie nam się pod rękę, wychodzimy z domu bez śniadania lub kupujemy coś niekoniecznie zdrowego na mieście, jak batonik, słodka bułka, czy napój energetyczny. Jeśli chcemy cieszyć się zdrowiem i dobrą energią, rano konieczne jest rozruszanie organizmu po nocnym odpoczynku i dostarczenie sobie odpowiedniej porcji witamin, minerałów oraz błonnika, które dodadzą nam chęci do działania. Jeśli na stałe wprowadzisz poranny rytuał jedzenia śniadania, szybko zobaczysz korzyści zdrowotne dla siebie.

Tylko co jeść na to śniadanie, by było szybko, ale i zdrowo?

Nikt z nas przecież nie chce oddać godziny snu na rzecz porannej rewolucji w kuchni.

Mogę Was pocieszyć, że naprawdę da się w krótkim czasie przyrządzić smaczne i pożywne śniadanie.

Przygotowałam dla Was

SIEDMIODNIOWY WEGAŃSKI JADŁOSPIS ŚNIADANIOWY 

bez jajek, nabiału i mięsa

Większość z tych pomysłów nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, ani wielkiego bałaganu, a co najważniejsze zaproponowane posiłki uda Wam się przygotować w kilkanaście minut. Część z nich możecie wykonać wieczorem poprzedniego dnia i przechować w lodówce. Oto pomysły na każdy dzień tygodnia.


Poniedziałek

Jaglanka + szklanka soku pomarańczowego.
Czas przygotowania: ok. 18 minut

Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najcenniejszych kasz. Dziś znowu coraz bardziej doceniana. Warto ją jeść ze względu na właściwości zdrowotne. Kasza jaglana jest bezglutenowa, lekkostrawna, zawiera krzemionkę – składnik niezbędny dla zdrowia naszych kości, włosów i paznokci. Kasza jaglana jest bogata w witaminę E i lecytyny, które korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację. Ma niski indeks glikemiczny, ma mało kalorii i właściwości rozgrzewające. Ugotowana na napoju roślinnym, podana z ulubionymi, świeżymi i suszonymi owocami, orzechami oraz osłodzona łyżką syropu klonowego, z agawy, czy daktylowego stanowi pełnowartościowe, pełne witamin śniadanie.

Świeżo wyciśnięty sok z 2 pomarańczy to spora dawka witaminy C i beta-karotenu oraz witamin z grupy B. Cytrusy są wspaniałym antyoksydantem, a ich sok dobrze radzi sobie z wypłukiwaniem toksyn oraz korzystnie wpływa na przemianę materii. Jeśli jesteś leniuchem i wolisz pospać dłużej, wyciśnij sok dzień wcześniej i przechowaj w szczelnym naczyniu w lodówce. Sok straci trochę na wartości, ale nadal będzie dużo zdrowszą alternatywą, niż np. napój energetyczny. Ostatecznie może być też sok pasteryzowany, choć jego właściwości nie będą już tak imponujące. Ważne, żeby był to sok 100%, i najlepiej nie z koncentratu.


Wtorek

Tofucznica + pełnoziarnista grzanka z pietruszkowym pesto + sok marchwiowo-selerowy

Przygotowanie tofucznicy zajmie Ci nie więcej niż 10 minut. Domyślasz się pewnie, że chodzi o jajecznicę z tofu, czyli sprasowanego twarogu wytwarzanego z mleka sojowego. Tofucznica może smakować prawie tak samo, jak jajecznica z jaj. Musisz się tylko zaopatrzyć w czarną sól, która nada śniadania aromatu i smaku jajka. Tofu jest bardzo ważnym elementem diety osób będących na dietach wegańskich, ponieważ jest bogate w białko, wapń i fosfor. Inną zaletą tofu jest to, że jest źródłem fitohormonów, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów i regulują poziom cholesterolu. Tofucznica ze świeżym pomidorem malinowym, cebulką, szczypiorkiem, odrobiną czarnej soli i szczyptą curry jest szybkim, smacznym i zdrowym posiłkiem na rozpoczęcie dnia. Do tofucznicy przygotuj jeszcze grzankę z pełnoziarnistego pieczywa posmarowaną pesto z natki pietruszki.

Pesto możesz wykonać poprzedniego dnia. Spora dawka witaminy C w nim zawarta postawi Cię rano na nogi. Nie zapomnij o soku warzywnym. Jeśli nie masz ochoty wyciskać soku rano, zrób to poprzedniego dnia wieczorem i przechowaj w lodówce.

 


Środa

Deser z musem mango i nasionami chia + woda z cytryną

Na ten dzień proponuję smakowity deser z musem z mango i z nasionami chia. Nazwałam ten posiłek deserem, ale to takie słodkie śniadanie w słoiczku, które z łatwością zabierzesz do pracy lub zjesz w trakcie podróży, np. w autobusie, czy tramwaju. Niektórzy mogą sądzić, że to zbyt lekkie i mało sycące śniadanie. Nic bardziej mylnego. Deser wspaniale syci i dostarcza mnóstwa energii. Świeży owoc, mleko kokosowe, płatki owsiane i chia to idealnie zbilansowany posiłek, pełny błonnika, witamin i zdrowych tłuszczy. Wodę z sokiem z cytryny wypij na czczo. Znakomicie oczyści ciało po nocy, nawodni i przygotuje organizm do trawienia. Tą opcje śniadania proponuję na wyjątkowo aktywny poranek, gdy czasu rano mamy mało i musimy szybko wyjść z domu.

 

Czwartek

Kanapki z humusem i warzywami + kawa zbożowa z mlekiem roślinnym

Pod koniec tygodnia jesteśmy już nieco bardziej zmęczeni codziennymi obowiązkami. Chcielibyśmy pospać trochę dłużej i możemy nie mieć chęci na wykonywanie bardziej skomplikowanych śniadań. Na śniadanie pod koniec tygodnia idealnie sprawdzą się zwykłe kanapki lub grzanki z hummusem i warzywami. Hummus możesz przygotować dzień wcześniej i przechować w pojemniczku w lodówce. Rano kroisz pieczywo, szybko podgrzewasz w tosterze. Smarujesz hummusem. Kroisz pomidora, paprykę, szczypiorek, ogórka, szykujesz liście ulubionej sałaty i ozdabiasz kanapki.

Ciepła kawa zbożowa z mlekiem roślinnym będzie świetnie dopełniała całości. Warzywa dostarczą Ci witamin i składników mineralnych. Pełnoziarniste pieczywo to źródło węglowodanów oraz witamin z grupy B. Hummus uzupełni porcję roślinnego białka. Śniadanie jest też pełne błonnika pokarmowego, który oczyści Twój układ trawienny.


Piątek

Domowa granola ze świeżymi owocami, mlekiem roślinnym + herbata ziołowa

To jest dzień, kiedy śniadanie powinno być już naprawdę proste, szybkie, a jednocześnie bardzo energetyczne. Domowa granola to idealny pomysł na pierwszy posiłek dnia w piątek. Granola wymaga chwili pracy, ale możesz ją przygotować w weekend, a nawet miesiąc wcześniej i bezpiecznie przechować w szczelnym słoiku. Najlepiej od razu zrobić większą ilość, wtedy wystarczy na kilka śniadań dla całej rodziny. Granolę zalewasz napojem lub jogurtem roślinnym, dodajesz ulubione, świeże i suszone owoce, np.: morele, brzoskwinie, nektarynki, winogrona, czy te, na które akurat jest sezon. To prawdziwa bomba witaminowa i odżywcza, która da Ci siłę na cały dzień.

 

Sobota

Placuszki bananowo gryczane + zielony koktajl

Sobota. Dzień odpoczynku i regeneracji. Rano nie musimy się już tak spieszyć, ale nie oznacza to, że mamy ochotę spędzić cały ranek w kuchni. Na sobotni poranek mamy jednak smaka na coś niecodziennego. Poświęć chwilę czasu na przygotowanie zielonego, oczyszczającego i dodającego energii koktajlu lub soku. Przygotuj ulubioną zieleninę, najlepiej szpinak, jarmuż lub roszponkę, soczyste owoce, jak jabłka, gruszki, pomarańcze, cytryny, owoce jagodowe oraz banana dla słodyczy i zagęszczenia. Wybierz to, co lubisz najbardziej oraz dostosuj wybór produktów do sposobu przygotowania napoju i do sprzętu, którego użyjesz (blender/wyciskarka wolnoobrotowa). Sok wypij na czczo i poczuj, jak wspaniale wypełnia każdą komórkę Twojego ciała. Następnie zabierz się za przygotowanie pysznych gryczanych placuszków bananowych. Kasza gryczana słynie ze swoich cudownych właściwości. Jest źródłem błonnika, zawiera spore ilości potasu, witamin z grupy oraz składników mineralnych, takich, jak: żelazo, potas, krzem, cynk i wapń. Placuszki na bazie kaszy gryczanej zmielonej na mąkę w połączeniu ze słodkimi bananami to słodko-wytrwany rarytas, który zasmakuje nawet Twojemu dziecku.

 

Niedziela
Chleb gryczany + wegański pasztet + warzywa + zielona herbata

Na niedzielę upiecz domowy chlebek gryczany zaledwie z dwóch składników. Jestem zwolenniczką optymalnego wykorzystywania, nie tylko produktów spożywczych, ale i energii, którą zużywam do gotowania w domu. Moje podejście jest takie. Skoro piekę chlebek, to upiekę i roślinny pasztet, a może jeszcze ciasto na deser. Tak więc na niedzielne uroczyste śniadanie proponuję 2-3 kromki chlebka gryczanego z pysznym pasztetem ze strączków, kaszy i warzyw. Do tego domowy sos musztardowy, świeże warzywa i uroczyste niedzielne śniadanie gotowe!


Lista zakupów śniadania 7 dni
(pełna lista produktów, pewnie część masz w domu)

Produkty suche:
Kasza jaglana
Kasza gryczana niepalona
Soczewica brązowa
Wiórki kokosowe
Mak
Płatki drożdżowe
Płatki owsiane
Płatki orkiszowe
Orzechy włoskie
Orzechy laskowe
Nerkowce
Migdały
Słonecznik łuskany
Pestki dyni ciemnozielone
Sezam
Chia
Grzyby suszone
Mąka gryczana
Mąka orkiszowa jasna
Chrollera lub spirulina
Rodzynki
Śliwki suszone

Kawa zbożowa
Herbata zielona
Chrollera lub spirulina

Napój owsiany 
Napój sojowy

Mleczko kokosowe
Ciecierzyca z zalewy
Tahini (pasta sezamowa)

Do lodówki:
Tofu naturalne 1 kostka
Margaryna

Owoce:
Jabłka
Pomarańcze
Cytryny
Banan 3szt
Mango
Borówki
Winogrona
Sezonowe:
Śliwki węgierki
Truskawki
Maliny
Morele
Brzoskwinie

Warzywa:
Cebula
Pomidor
Pomidorki koktajlowe
Papryka
Ogórek
Marchew
Seler
Pietruszka korzeń
Szczypiorek
Natka pietruszki
Czosnek główka
Łodygi selera
Bazylia
Szpinak
Jarmuż

Pieczywo:
Pełnoziarnisty chleb na zakwasie

Przyprawy:
Cynamon
Kurkuma
Pieprz
Kmin rzymski
Kolendra
Wędzona papryka
Kardamon
Soda oczyszczona lub proszek do pieczenia

Oleje i oliwy:
Olej kokosowy
Oliwa z oliwek
lub
Olej lniany
Olej sezamowy

Słodzidła i sole:
Syrop klonowy
Syrop z agawy
Sól himalajska
Sól Kala Namak

hela11
hela11 powiedział/a:
Ciekawe propozycje
cytuj odpowiedz 06.11.2018, godz. 00:44

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 371190 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
4 3 10 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
10 10 20 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 10 15 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
7 2 5 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
5 4 15 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
7 4 60 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
8 9 180 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
6 6 60 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
14 13 15 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
12 10 10 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
7 5 40 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
9 13 15 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
6 4 10 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 12 15 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet