• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
Jesteś tu:Strona głównaPrzepisyPasztet z kaszy jaglanej, grzybów i soczewicy
Zaawansowana wyszukiwarka przepisów
- wybierz -
  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
  • 0
  • 15
  • 30
  • 45
  • 60
  • 75
  • 90
  • 105
  • 120
  • 135
  • 150
  • 165
  • 180
  • 195
  • 210
Pasztet z kaszy jaglanej, grzybów i soczewicy

Pasztet z kaszy jaglanej, grzybów i soczewicy

wegeweda

Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski

Kuchnia (region): polska

Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia

Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie

Zawiera: strączkowe, grzyby, owies

18 osób lubi to
13 zobacz komentarze

Warto wiedzieć:

95 min. 1 porcja

Składniki:

marchew - 5 szt.
pietruszka - 2 szt.
seler kawałek
cebula - 1 szt.
czosnek - 3 ząbki
kasza jaglana - 1 i 1/2 szklanki
brązowa soczewica - 1 i 1/2 szklanki
suszone grzyby - 10 szt.
natka pietruszki - 1/2 pęku
zmielone płatki owsiane - 1/2 szklanki
kmin rzymski - 1 łyżeczka
kolendra - 1 łyżeczka
wędzona papryka - 1 łyżeczka
kardamon - 1/2 łyżeczki
pieprz i sól do smaku
oliwa trochę

Sposób przygotowania:

KROK 1:  Cebulę obierz i posiekaj, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Podsmaż na oliwie.
KROK 2:  Marchew, pietruszkę i seler obierz, umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do cebuli i czosnku. Podsmażaj, aż warzywa będą miękkie.
KROK 3:  W małym garnuszku ugotuj kaszę jaglaną. W drugim garnku ugotuj soczewicę. Jeśli kasza i soczewica trochę się rozgotują, tym lepiej. Pasztet łatwiej będzie zmiksować, a składniki lepiej się połączą.
KROK 4:  Grzyby gotuj przez około 1 godzinę. Posiekaj.
KROK 5:  Warzywa, kaszę, soczewicę i grzyby przełóż do dużej miski. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i zmiksuj na gładko. Następnie dodaj wszystkie przyprawy i płatki owsiane. Ponownie zmiksuj. Formy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do nich masę. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Smacznego!
18 osób lubi to Zgłoś błędy w przepisie
Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim i zgarnij punkty!

Eko-produkty do wykorzystania w przepisie

  • SHIITAKE (GRZYBY SUSZONE) BIO 50 g - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    SHIITAKE (GRZYBY SUSZONE) BIO 50 g - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • KASZA JAGLANA BEZGLUTENOWA BIO 400 g - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    KASZA JAGLANA BEZGLUTENOWA BIO 400 g - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • PIEPRZ CZARNY ZIARNISTY BIO 50 g - LEBENSBAUM

    Więcej o produkcie na stronie

    PIEPRZ CZARNY ZIARNISTY BIO 50 g - LEBENSBAUM

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN BIO 500 ml - BIO PLANETE

    Więcej o produkcie na stronie

    OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN BIO 500 ml - BIO PLANETE

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • CZOSNEK ŚWIEŻY BIO (około 0,20 kg)

    Więcej o produkcie na stronie

    CZOSNEK ŚWIEŻY BIO (około 0,20 kg)

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • KARDAMON MIELONY BIO 50 g - DARY NATURY

    Więcej o produkcie na stronie

    KARDAMON MIELONY BIO 50 g - DARY NATURY

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • ŻŻ KMIN RZYMSKI MIELONY BIO 40 g - LEBENSBAUM

    Więcej o produkcie na stronie

    ŻŻ KMIN RZYMSKI MIELONY BIO 40 g - LEBENSBAUM

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • KOLENDRA MIELONA BIO 30 g - DARY NATURY

    Więcej o produkcie na stronie

    KOLENDRA MIELONA BIO 30 g - DARY NATURY

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • MARCHEW NIEMYTA ŚWIEŻA BIO (POLSKA) (około 1,00 kg)

    Więcej o produkcie na stronie

    MARCHEW NIEMYTA ŚWIEŻA BIO (POLSKA) (około 1,00 kg)

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • PIETRUSZKA ŚWIEŻA BIO (POLSKA) (około 0,30 kg)

    Więcej o produkcie na stronie

    PIETRUSZKA ŚWIEŻA BIO (POLSKA) (około 0,30 kg)

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • SOCZEWICA BRĄZOWA BIO 400 g - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    SOCZEWICA BRĄZOWA BIO 400 g - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • SÓL HIMALAJSKA RÓŻOWA GRUBO MIELONA 1 kg - CRYSTALLINE PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    SÓL HIMALAJSKA RÓŻOWA GRUBO MIELONA 1 kg - CRYSTALLINE PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • CEBULA ŻÓŁTA ŚWIEŻA BIO (POLSKA) (około 1,00 kg)

    Więcej o produkcie na stronie

    CEBULA ŻÓŁTA ŚWIEŻA BIO (POLSKA) (około 1,00 kg)

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • SELER ŚWIEŻY BIO (POLSKA) (około 1,00 kg)

    Więcej o produkcie na stronie

    SELER ŚWIEŻY BIO (POLSKA) (około 1,00 kg)

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • NATKA PIETRUSZKI ŚWIEŻA BIO (POLSKA) (około 35 g)

    Więcej o produkcie na stronie

    NATKA PIETRUSZKI ŚWIEŻA BIO (POLSKA) (około 35 g)

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • PAPRYKA WĘDZONA SŁODKA BIO 50 g - DARY NATURY

    Więcej o produkcie na stronie

    PAPRYKA WĘDZONA SŁODKA BIO 50 g - DARY NATURY

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • PŁATKI OWSIANE BEZGLUTENOWE BIO 250 g - BIO HARMONIE

    Więcej o produkcie na stronie

    PŁATKI OWSIANE BEZGLUTENOWE BIO 250 g - BIO HARMONIE

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

Zobacz więcej produktów

Zobacz inne przepisy Użytkownika wegeweda

  • Lekka zapiekanka z ziemniaków i cukinii z koperkowym jogurtem

     wegeweda
  • Dynia pieczona w marynacie z czosnku, wędzonej papryki i garam masala

     wegeweda
  • Hummus

     wegeweda
  • Bardzo czekoladowa tarta z owocami granatu (bez pieczenia, bez cukru, mąki i mleka)

     wegeweda
  • Red curry z warzywami, tofu i mlekiem kokosowym oraz ostra sałatka z ogórka

     wegeweda
  • Wegańskie urodzinowe babeczki bananowe

     wegeweda
  • Wrapy z guacamole, pesto i warzywami

     wegeweda
  • Wegański chlebek bananowy

     wegeweda
  • Kokosanki zero waste

     wegeweda
  • Wegański bigos sylwestrowy

     wegeweda
  • Wegański, puszysty omlet z jabłkiem

     wegeweda
  • Paprykowy ryż basmati

     wegeweda
  • Pieczone bataty z sosem miętowo-kolendrowym

     wegeweda
  • Płatki owsiane w słoiku – Orzeźwiająca Lemoniada

     wegeweda
  • Spaghetti aglio olio z wędzonym tofu i bazylią

     wegeweda
  • Płatki owsiane w słoiku - Mango lassi

     wegeweda
  • Majonez sojowy

     wegeweda
  • Kotlety z brokułów i suszonych pomidorów

     wegeweda
  • Kokosowo-cytrynowe spaghetti z nutą kolendry

     wegeweda
  • Hummus buraczkowy

     wegeweda
  • Domowa granola

     wegeweda
  • Wegańska zupa ogórkowa

     wegeweda
  • Makaron kukurydziany z surowym sosem z awokado, bazylii, czosnku i suszonych pomidorów

     wegeweda
  • Zakwas z buraków - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Dhal z soczewicy

     wegeweda
  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem, borówkami i cynamonową posypką

     wegeweda
  • Puszyste, pełnoziarniste placki z jabłkami

     wegeweda
  • Sałatka włoska

     wegeweda
  • Rollsy z limonkową pastą awokado, warzywami i tofu

     wegeweda
  • Krupnik wegański

     wegeweda
  • Domowy przecier pomidorowy

     wegeweda
  • Kotleciki z kaszy jaglanej i ciecierzycy, kalafior i fasolka z czosnkiem

     wegeweda
  • Risotto z grzybami leśnymi

     wegeweda
  • Majonez ze słonecznika

     wegeweda
  • Cytrynowe muffiny gryczane z borówkami

     wegeweda
  • Budyń morelowy

     wegeweda
  • Zupa jarzynowa z młodych warzyw

     wegeweda
  • Ciastka digestive

     wegeweda
  • Wegańskie Mac and Cheese

     wegeweda
  • Wege rosół

     wegeweda
  • Masala z bakłażanem, kalafiorem i ryżem jaśminowym i lekka, zielona sałatka.

     wegeweda
  • Łódeczki z sałaty rzymskiej, z wędzonym tofu i sosem musztardowo-kolendrowym

     wegeweda
  • Kasza pęczak z wędzonym tofu, suszonym pomidorem i rukolą

     wegeweda
  • Ziemniaki hasselback

     wegeweda
  • Wegańskie, indyjskie chlebki naan

     wegeweda
  • Wegański a’la Cezar

     wegeweda
  • Klasyczna kanapka z pomidorowym humusem i warzywami

     wegeweda
  • Gulasz afrykański

     wegeweda
  • Sałatka z kaszy jaglanej z miętą, papryką, ogórkiem i awokado oraz zupa ogórkowa

     wegeweda
  • Sałatka niemiecka

     wegeweda
  • Masala Chai

     wegeweda
  • Wegańskie, bezglutenowe placki z cukinii

     wegeweda
  • Kolorowe sorbety bez cukru

     wegeweda
  • Kompot z rabarbaru

     wegeweda
  • Płatki owsiane w słoiku – Marchewkowe ciastko

     wegeweda
  • Ciastka korzenne dla św. Mikołaja

     wegeweda
  • Wegańska zupa pieczarkowa

     wegeweda
  • Sałatka z jarmużu, batata i cieciorki z sosem miętowo-kolendrowym

     wegeweda
  • Migdałowa tarta z kremem jaglanym i porzeczkami

     wegeweda
  • Falafel

     wegeweda
  • Spaghetti z brokułem i zielonym groszkiem

     wegeweda
  • Domowe nachosy

     wegeweda
  • Makaron gryczany z brokułem, sosem pomidorowym i słonecznikiem

     wegeweda
  • Pasta z pieczonej papryki i marchwi

     wegeweda
  • Leczo z papryki, cukinii i dyni

     wegeweda
  • Curry z kalafiorem i bakłażanem

     wegeweda
  • Gulasz węgierski z boczniakami

     wegeweda
  • Hummus najlepszy

     wegeweda
  • Sos ze świeżych, leśnych grzybów

     wegeweda
  • Malinowe serniczki w słoiczkach

     wegeweda
  • Jabłka duszone z jagodami, cynamonem i goździkami - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Jesienna jaglanka

     wegeweda
  • Drożdżowy chlebek żytni

     wegeweda
  • Makowiec bez pieczenia

     wegeweda
  • Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

     wegeweda
  • Wegańskie sushi z marchewką, a’la łosoś, z tofu i warzywami oraz sałatka Wakame

     wegeweda
  • Żytnie gnocchi dyniowe z sosem pieczarkowyn

     wegeweda
  • Muszle ze szpinakiem, tofu i suszonymi pomidorami

     wegeweda
  • Wegańskie, bezglutenowe spaghetti bolognese

     wegeweda
  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanej, bez mąki

     wegeweda
  • Kawa zimowa

     wegeweda
  • Chrupiące kąski z tofu z sosem BBQ

     wegeweda
  • Jaglanka z malinami

     wegeweda
  • Krem z pieczonej papryki - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Płatki owsiane w słoiku – Pinacolada

     wegeweda
  • Grzanki do zupy

     wegeweda
  • Zimowa owsianka

     wegeweda
  • Chłodnik z pomidorów i ogórków

     wegeweda
  • Kasza pęczak z kostką sojową, suszonymi pomidorami i morelami, z dużą ilością zieleniny

     wegeweda
  • Tofucznica

     wegeweda
  • Surówka z kapusty pekińskiej - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Płatki owsiane w słoiku – Letni las

     wegeweda
  • Pieczarki faszerowane pastą słonecznikową

     wegeweda
  • Pomidorowe spaghetti ze szparagami, bazylią i miętą

     wegeweda
  • Faszerowane awokado

     wegeweda
  • Brownie z fasoli i bananów

     wegeweda
  • Sałatka z pieczonych, młodych ziemniaków z ogórkami, rzodkiewką i majonezem z awokado

     wegeweda
  • Zapiekanka z ziemniaków i brokuła z sosem z nerkowców

     wegeweda
  • Zapiekanka z cukinii i kaszy gryczanej

     wegeweda
  • Masala z kalafiora i cieciorki

     wegeweda
  • Koktajl pomidorowy z chili

     wegeweda
  • Bigos z kiszonej kapusty - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Makaron z sosem ze świeżych pomidorów, z cukinią i marchewką

     wegeweda
  • Sałatka z makaronu sojowego z karmelizowaną marchewką, papryką i szparagami

     wegeweda
  • Poranny detoks, czyli zielony, oczyszczający koktalj

     wegeweda
  • Jaglanka z jabłkiem, bananem i cynamonem

     wegeweda
  • Pesto pietruszkowo-bazyliowe na kanapki

     wegeweda
  • Risotto ze szparagami i kaparami

     wegeweda
  • Naleśniki z serkiem i owocami

     wegeweda
  • Surówka – bomba witaminowa - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Cukinia faszerowana kaszą jaglaną w pomidorach

     wegeweda
  • Leczo - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Tajska zupa kokosowa

     wegeweda
  • Brązowy ryż po karaibsku z ananasem i mlekiem kokosowym

     wegeweda
  • Orzeźwiająca sałata ze śmietaną

     wegeweda
  • Orientalne, ciecierzycowe kotleciki z dyni i komosy ryżowej (wegańskie i bezglutenowe)

     wegeweda
  • Smoothie z jarmużu, banana i mango z mlekiem migdałowym

     wegeweda
  • Wegańska pizza obfitości na orkiszowym spodzie

     wegeweda
  • Napój owsiany

     wegeweda
  • Sałatka grecka z wegańską fetą

     wegeweda
  • Szpinak z czosnkiem i pomidorami na ciepło - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Spaghetti z klopsikami z wędzonego tofu

     wegeweda
  • Owoce leśne pod kokosowo-migdałową kruszonką

     wegeweda
  • Słoneczna sałatka z rukoli, pomarańczy i granata

     wegeweda
  • Feta z tofu

     wegeweda
  • Kremowy serek z nerkowców z tymiankiem

     wegeweda
  • Dynia faszerowana kaszą jaglaną i tofu

     wegeweda
  • Zupa botwinkowa z mlekiem kokosowym

     wegeweda
  • Kokosowy deser chia z musem mango

     wegeweda
  • Sałatka z kaszy jaglanej, szpinaku i suszonych pomidorów

     wegeweda
  • Smalec z fasoli ze skwarkami

     wegeweda
  • Letnia, truskawkowa owsianka z owocami

     wegeweda
  • Kasza gryczana w rozmarynie z bakłażanem, soczewicą, pomidorkami truskawkowymi, świeżym szpinakiem i rodzynkami

     wegeweda
  • Krem z cukinii, marchwi i ziemniaków

     wegeweda
  • Wegański twarożek (bezmleczny)

     wegeweda
  • Młoda kapusta w pomidorach z czerwoną soczewicą

     wegeweda
  • Migdałowa owsianka z malinami

     wegeweda
  • Tatar z grillowanej cukinii i suszonych pomidorów

     wegeweda
  • Roladki z grillowanej cukinii z pastą ze słonecznika i suszonych pomidorów

     wegeweda
  • Zwyczajna i najlepsza szarlotka

     wegeweda
  • Orkiszowe tosty z pastą bezjajeczną i warzywami

     wegeweda
  • Orientalna quinoa z warzywami

     wegeweda
  • Zapiekanka z cukinii i bakłażana po prowansalsku - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Gęsta zupa pomidorowo-warzywna z makaronem z cukinii - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Mango lassi

     wegeweda
  • Colesław z młodej kapusty

     wegeweda
  • Domowe mleko kokosowe

     wegeweda
  • Zapiekanka ratatouille pod wegańskim beszamelem

     wegeweda
  • Wegański quiche ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

     wegeweda
  • Płatki owsiane w słoiku - Snickers

     wegeweda
  • Pasztet z warzyw z rosołu

     wegeweda
  • Krem z cukinii i białych warzyw z dyniowymi grzankami - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Spaghetti pomidorowe z cukinii z papryką i ziołami - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Fasolka szparagowa w sosie curry z brązowym ryżem, płatkami migdałów i czarnym sezamem

     wegeweda
  • Sałatka jarzynowa z majonezem z kalafiora - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Libańska sałatka tabbouleh

     wegeweda
  • Kaszotto buraczane

     wegeweda
  • Sałatka z roszponki, mango i awokado z sosem mango

     wegeweda
  • Lekka sałatka z roszponki, arbuza, malin i ogórka

     wegeweda
  • Kalafiornica z pomidorami - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Jogurtowa owsianka w słoiku z owocami i raw batoniki z daktyli i kakao

     wegeweda
  • Egzotyczne jogurtowo-owsiane śniadanie w słoiku

     wegeweda
  • Wegańska fasolka po bretońsku

     wegeweda
  • Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

     wegeweda
  • Czerwony ryż smażony z zielonym groszkiem

     wegeweda
  • Płatki owsiane w słoiku - Matcha

     wegeweda
  • Pełnoziarnisty placek z rabarbarem

     wegeweda
  • Jaglanka z rabarbarem i orzechami włoskimi

     wegeweda
  • Płatki owsiane w słoiku - Mocha Coffee

     wegeweda
  • Spaghetti bolognese z jednej michy

     wegeweda
  • Komosa ryżowa z warzywami w sosie mango chili

     wegeweda
  • Napój izotoniczny

     wegeweda
  • Najlepsze burgery z czerwonej fasoli

     wegeweda
  • Kluski śląskie z batatów z sosem pieczarkowo-koperkowym

     wegeweda
  • Korzenna herbatka zielona z pomarańczą

     wegeweda
  • Carpaccio z buraka

     wegeweda
  • Curry z dyni z ciecierzycą, szpinakiem i sokiem z pomarańczy

     wegeweda
  • Płatki owsiane w słoiku – Truskawka z migdałem

     wegeweda
  • Penne ziołowe i gęsta zupa pomidora z makaronem z cukinii

     wegeweda
  • Najłatwiejszy sorbet truskawkowy bez dodatku cukru

     wegeweda
  • Ostra zupa meksykańska

     wegeweda
  • Bazyliowo-miętowa pasta z bobu

     wegeweda
  • Frytki z dyni - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Krem dyniowo-marchewkowy z pomarańczą i grzankami

     wegeweda
  • Omlet konopny na bogato

     wegeweda
  • Omlet ze szpinakiem i pomidorkami i sałatka owocowa

     wegeweda
  • Aromatyczne frytki z dyni i pełnoziarniste muffiny z borówkami

     wegeweda
  • Wegańskie placki bananowo-gryczane

     wegeweda
  • Zupa pomidorowa, jak u mamy

     wegeweda
  • Tarta z morelami i migdałami na kruchym, grubym, orkiszowym spodzie

     wegeweda
  • Wegański, pełnoziarnisty omlet z jabłkami

     wegeweda
  • Czekoladowy budyń jaglany

     wegeweda
Zobacz więcej przepisów
FAMILY
FAMILY powiedział/a:
pyszny
27.12.2017, godz. 15:23
opuncja123
opuncja123 powiedział/a:
pychota
27.12.2017, godz. 17:49
Skoter
Skoter powiedział/a:
Ciekawa propozycja
27.12.2017, godz. 20:00
dorotaDS
dorotaDS powiedział/a:
apetyczny
03.01.2018, godz. 20:39
Bożena1960
Bożena1960 powiedział/a:
Pyszny ,apetyczny no i kuszący pasztecik;)
08.01.2018, godz. 09:50
Zdrowie na języku
Zdrowie na języku powiedział/a:
Chętnie bym spróbowała, bo wygląda smakowicie :)
27.01.2018, godz. 20:24
annaeko
annaeko powiedział/a:
no i ja też ;)
10.04.2019, godz. 10:54
gosia56
gosia56 powiedział/a:
super pomysł
07.09.2018, godz. 12:06
paulina2157
paulina2157 powiedział/a:
Super propozycja ostatnio robiłam z fasolą i bardzo mi smakował z kaszą też chętnie wypróbuję
04.04.2019, godz. 13:10
Nikita
Nikita powiedział/a:
smakowity przepis
17.12.2019, godz. 14:22
matesko
matesko powiedział/a:
Ciekawy przepus
24.06.2020, godz. 17:17
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Fajny
20.09.2020, godz. 21:40
Renixx
Renixx powiedział/a:
Super
10.01.2021, godz. 18:08

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Przepisy:
Polecane

Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Barbara Strużyna
7 10 65 min
Wegański domek z piernika

Wegański domek z piernika

Zuzanna Wiśniewska
10 14 180 min
Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

wegeweda
7 4 60 min
Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 18 30 min
Wegański bigos sylwestrowy

Wegański bigos sylwestrowy

wegeweda
5 6 180 min
Cebulowe niespodzianki

Cebulowe niespodzianki

Dorota Woźniak - Twins Pot
23 22 120 min
Wegańska czekolada bez cukru

Wegańska czekolada bez cukru

Barbara Strużyna
9 7 25 min
Smalec z fasoli ze skwarkami

Smalec z fasoli ze skwarkami

wegeweda
6 5 30 min
Libańska sałatka tabbouleh

Libańska sałatka tabbouleh

wegeweda
8 6 25 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).