Wiosenne kwiaty jadalne
Nikita
Wiosenne kwiaty jadalne to istny raj, całe bogactwo kolorów, zapachów, struktur i smaków, to m.in.: stokrotki, pierwiosnki, fiołki wonne, forsycja, miodunka, mniszek lekarski, magnolia, bez lilak, bratki, niezapominajki, kwiaty poziomek, truskawek, kwiaty drzew owocowych (jabłoń, wiśnia, czereśnia, śliwa, grusza, tarnina, mirabelka, porzeczki, dereń, klon, głóg), kwiaty bzu czarnego, czeremchy, mahoni, mniszek lekarski koniczyna czerwona, bluszczyk kurdybanek, moje ukochane płatki dzikiej róży, kwiaty szczypiorku, macierzanek i innych ziół.
Jadalne kwiaty najlepiej sprawdzają się w deserach, kwiatowych lemoniadach, syropach, octach, oxymelach, różnego rodzaju świeżych sałatkach, zarówno owocowych jak i tych z warzywami czy też zwykłą zieloną sałatą. To także piękne i jadalne dekoracje. Możemy też z nich parzyć herbatki z dodatkiem świeżych ziół, same kwiaty suszyć, a także fermentować na zimowe herbatki. Można dodawać je do konfitur np. płatki dzikiej róży, bzu czarnego czy też robić nalewki, a nawet kisić.
Przepisy:
Oxymel z kwiatami bzu czarnego
Bibliografia:
Dr. JJ Pursell „Lecznicze rośliny dziko rosnące”
Piotr Ciemny „Chwasty od kuchni”
Justyna Pargieła „DziczeJemy w kuchni”
Łukasz Łuczaj „Dzika kuchnia”
S.G.Fleischhauer, j. Guthmann, R. Spiegelberger „Jadalne rośliny dziko rosnące”
B.Bihne, R & F. Volk „Zioła w kuchni i domowej apteczce”
R.Beiser „Jadalne zioła i owoce –lasów, łąk i pól jak je rozpoznawać”
M. Kalemba-Drożdż „Pyszne chwasty”
M. Kalemba-Drożdż „Jadalne kwiaty”
G. Nedoma „Das große Buch vom OXYMEL”
Halina Strzelecka: Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa.
Kalendarz zbioru ziół
https://pl.wikipedia.org/wiki/Paracelsus
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.