Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylZdrowo do pracy - 5 wegańskich lunchów z pięciu kuchni świata
Zdrowo do pracy - 5 wegańskich lunchów z pięciu kuchni świata
18 / 09 / 2019

Zdrowo do pracy - 5 wegańskich lunchów z pięciu kuchni świata

wegeweda

ZDROWO DO PRACY

1. Poniedziałek po włosku

2. Wtorek po tajsku

3. Środa po polsku

4. Czwartek po japońsku

5. Piątek po indyjsku

 

Słowem lunch określa się z angielskiego szybki, lekki posiłek spożywany w trakcie krótkiej przerwy obiadowej w pracy, najczęściej w godzinach 10-13. Według definicji jest to posiłek jednodaniowy serwowany bez zupy, a także bez przystawki. Coraz częściej jednak lunch staje się głównym posiłkiem, który spożywamy w trakcie dnia.

W obecnych czasach pracujemy coraz więcej, po pracy odbieramy dzieci ze szkoły, robimy zakupy, odwiedzamy pocztę, załatwiamy inne drobne sprawy na mieście, które wydłużają czas powrotu do domu często do wieczora. Szykując lunch w domu na kolejny dzień w pracy planujemy posiłki, które dadzą nam energię i zaspokoją głód, aż do godzin wieczornych. Wiele osób zamawia posiłki w pracy z pobliskich restauracji, czy firm cateringowych. Dobrze mieć taką możliwość, jeśli nie zdążyliśmy przygotować swojego lunchu na następny dzień. Jeśli jednak jesteś wegetarianinem lub weganinem, wybór posiłku zamawianego z miasta może być mocno ograniczony.

Zachęcamy Cię, by wtedy, kiedy tylko możesz szykować własne jedzenie do pracy. Wtedy masz pewność świeżości i jakości produktów, wpływ na swoją dietę oraz co ważne - oszczędzasz pieniądze.

Oto 5 przykładowych wegańskich propozycji lunchowych do pracy z różnych stron świata - w trzech słowach -

ZDROWO DO PRACY

1. Poniedziałek po włosku

Penne ziołowe i gęsta zupa pomidora z makaronem z cukinii.


Zapowiada się długi dzień? Zabierz do pracy zupę i drugie danie, a na pewno nie będziesz głodny. Włochy słyną ze swej miłości do makaronów. Pasty królują we Włoszech jako jedno z najprostszych, najszybszych i najtańszych dań. W dodatku są pyszne i nigdy się nie nudzą. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów, korzystając z różnorodnych składników, więc doznania smakowe podczas jedzenia past ciągle mogą być nowe. Pomidory to chyba też ulubione warzywo Włochów, więc zupa pomidorowa w tej tematyce idealnie się odnajduje. Aby nie przejeść się makaronem, a dostarczyć sobie więcej witamin, klasyczny makaron w zupie pomidorowej zastąpiliśmy cukinią. Jak Wam się podoba taki lunch?

Składniki na zupę:
1,5 litra wody
5 marchewek
3 pietruszki
mały seler
1 por
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
kilka gałązek świeżego lubczyku
3 kulki pieprzu
1 litr domowego przecieru pomidorowego
2 łyżki wegańskiego jogurtu naturalnego
1 średniej wielkości cukinia
sól

Przygotowanie:
Do zimnej wody włóż obrane marchewki, pietruszki, seler, pora, cebulę, lubczyk, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną i oddadzą smak do bulionu (około 2 godziny). Po tym czasie wyjmij warzywa z zupy i przelej zupę przez drobne sitko do drugiego garnka. Wlej przecier pomidorowy, zagotuj. Do miski lub kielicha blendera włóż ugotowane marchewki i jedną pietruszkę, dolej kilka łyżek zupy, zmiksuj na gładko i dolej do zupy. Przecier z warzyw zagęści i zabieli zupę oraz doda jej smaku. Na koniec wymieszaj jogurt z odrobiną zupy i wlej do garnka. Obierz cukinię i za pomocą obieraczki do warzyw lub spiralizera pokrój cukinię na makaron. Gotuj go w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty. Przełóż makaron do szczelnego słoika i zalej zupą. Pozostaw na blacie do całkowitego ostygnięcia, wstaw na noc do lodówki, a potem podgrzej w pracy najlepiej na kuchence lub ewentualnie w mikrofali.


Składniki na pesto (2 porcje):
1 paczka makaronu penne
2 garście świeżych listków bazylii
2 garście świeżej natki pietruszki
1 garść świeżego oregano
5 suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżka orzeszków piniowych
¼ szklanki oliwy
sól i pieprz

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na pesto (poza makaronem) zmiksuj na gładko. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Wymieszaj z pesto i przełóż do pojemnika na lunch.
Dodatkowo: Pomidorki koktajlowe posypane czarnuszką, woda z miętą.


2. Wtorek po tajsku

Red curry z warzywami, tofu i mlekiem kokosowym i ostra sałatka z ogórka


Kuchnię azjatycką cenimy za orientalny, wyrazisty smak, bogactwo kolorów i duży wybór jednogarnkowych dań, których przygotowanie nie zajmie Ci całego dnia. Nasza propozycja to zrównoważone danie oparte o warzywa i makaron sojowy. Dodatek smażonego tofu oraz mleko kokosowe dodadzą tej potrawie charakteru. Ostra sałatka z ogórka, wbrew pozorom orzeźwi Cię i doda energii.

Składniki na makaron (2 porcje):
1 paczka makaronu sojowego typu wstążki
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 papryczki chili
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki pasty red curry
1 łyżka koncentrat pomidorowego
1 kostka tofu wędzonego
1 garść świeżych listków kolendry
sok z połowy limonki
1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki czarnego sezamu
1 łyżka ostrej wędzonej papryki
olej sezamowy do smażenia
sól do smaku

Przygotowanie:
Zrób marynatę do tofu z odrobiny oleju sezamowego i wędzonej papryki. Tofu pokrój w większą, wąską kostkę i zanurz w marynacie. Odstaw na 15 minut. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażaj na oleju sezamowym, dodaj oczyszczone i posiekane papryczki chili oraz pastę red curry i koncentrat. Cukinię pokrój w półplastry, a papryki w cienkie paski i przełóż na patelnię. Podsmażaj kilka minut, następnie zalej bulionem i duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Całość zalej mlekiem kokosowym, dodaj sok z limonki, czarny sezam i liście kolendry. Na drugiej patelni podsmaż z obu stron zamarynowane tofu i dodaj do curry. Makaron sojowy przyrządź zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj z curry.

Składniki na sałatkę:
1 ogórek zielony
1 papryczka chili
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka soku z limonki
listek kolendry i szczypta czarnego sezamu do dekoracji

Przygotowanie:
Ogórka pokrój w cienkie plasterki i przełóż do miseczki. Dodaj posiekaną papryczkę chili. Wszystkie składniki sosu wymieszaj i zalej nim ogórka. Udekoruj świeżą kolendrą i czarnym sezamem.
Dodatkowo: Marchewka pokrojona w słupki, brzoskwinia, banan.

3. Środa po polsku

Sałatka z kaszy jaglanej z miętą, papryką, ogórkiem i awokado i zupa ogórkowa

Kasza jaglana to królowa polskich kasz. Uchodzi za najstarszą i najzdrowszą spośród wszystkich, także zdrowych koleżanek. Nic dziwnego, kasza jaglana wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. W dodatku jest lekkostrawna, dietetyczna, nie uczula i nie zawiera glutenu. Jest bogata w krzemionkę, dzięki czemu ma zbawienny wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Rozgrzewa i przywraca organizmowi równowagę kwasowo – zasadową. Polecamy kaszę jaglaną na zdrowy jesienny lunch do pracy, dzisiaj jako składnik sałatki z warzywami i pysznym mniej polskim akcentem – owocem awokado. Na pierwsze danie zjedz zupę ogórkową o równie jesiennym charakterze, a sałatkę zostaw sobie na drugie. Pamiętaj, że garnek ugotowanej zupy starczy Ci na 2, a nawet 3 lunche do pracy. Warto więc gotować zupy, bo rozgrzewają, są lekkostrawne, a przy tym bardzo pożywne.

Składniki na zupę ogórkową:
1,5 litra wody
6 marchewek
3 pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
6 ogórków kiszonych
4 ziemniaki
4 ziarenka pieprzu
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
garść posiekanego, świeżego koperku
½ szklanki wegańskiej śmietanki
oliwa do smażenia
sól

Przygotowanie:
W dużym garnku na oliwie podsmaż pokroje w kostkę marchewki, pietruszkę, selera i kawałek pora pokrojony w plasterki. Dodaj pieprz, sól, ziele angielskie i liście laurowe. Zalej wodą i zagotuj. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, starte na tarce o grubych oczkach ogórki, posiekany koperek. Gotuj pod przykryciem około 30 minut. Wymieszaj 3 łyżki zupy ze śmietanką i wlej do garnka. Zupa jest gotowa.

Składniki na sałatkę (2 porcje):
2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 czerwona papryka
1 ogórek
1 dojrzałe awokado
8 pomidorków truskawkowych
2 garście listków świeżej mięty
1 cebulka
4 łyżki oliwy
1 łyżka syropu klonowego
sól i pieprz

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie. Przełóż do miski i ostudź. Cebulkę, paprykę i ogórka pokrój w kostkę, a pomidorki koktajlowe na połówki. Przełóż do kaszy. Listki mięty posiekaj i dodaj do sałatki. W szklance wymieszaj oliwę z syropem klonowym, zalej dressingiem sałatkę. Dodaj pieprz i sól. Wymieszaj. Na wierzchu ułóż obrane i pokrojone w łódki awokado*. Gotowe!

*Aby awokado nie sczerniało przez noc, czekając w Twoim lunchboksie na spożycie, weź ze sobą do pracy całe, nieobrane awokado i udekoruj nim sałatkę chwilę przed jedzeniem.


4. Czwartek po japońsku

Wegańskie sushi z marchewką, a’la łosoś, z tofu i warzywami i sałatka Wakame


Charakterystycznym daniem kuchni japońskiej jest sushi. Do przyrządzenia tej potrawy wykorzystuje się wodorosty nori, ryż i różne gatunki ryb. Weganie wymyślili sobie swój sposób na sushi i zastąpili ryby roślinnymi zamiennikami. Taka wersja równie przyjemnie łechce kubki smakowe, jak danie tradycyjne. Sushi jest potrawą bardzo praktyczną na lunch, ponieważ zjada się je na zimno, nie potrzebujesz do niego sztućców (jeśli lubisz możesz używać pałeczek bambusowych), dlatego możesz zajadać się nim nawet w autobusie. Do sushi często podaje się sałatkę wakame. Wodorosty kupisz w większości sklepów również w sklepach ze zdrową żywnością, czy przez Internet. Algi słyną ze swojego dobroczynnego wpływu na ludzki organizm. Poza tym, że cechują się bogactwem witamin i minerałów, podobno odmładzają i oczyszczają organizm. Sztuką udanego sushi jest specjalne przygotowanie ryżu.

Składniki na 4 rolady:
4 szt. prasowanych alg nori
1 szklanka ryżu do sushi
1 i ½ szklanki wody do gotowania ryżu
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka cukru trzcinowego
szczypta soli
Dodatki np.:
Marchewka a’la łosoś, papryka, ogórek zielony, tofu, awokado.

Przygotowanie ryżu:
Ryż wsyp do garnka i zalej wodą. Odczekaj około 10 minut, aż woda stanie się całkiem biała, a ryż uwolni skrobię. Wypłucz ryż na sitku pod bieżącą wodą i znowu zalej wodą. Powtarzaj czynność, aż woda po wypłukaniu ryżu stanie się przejrzysta. Do ryżu nalej 1 i ½ szklanki czystej wody i ugotuj. W małym garnuszku przygotuj zaprawę. Podgrzej w nim cukier, ocet i sól. Poczekaj, aż składniki się rozpuszczą. Wlej zaprawę do ugotowanego ryżu i wymieszaj.

Przygotuj składniki na sushi:
Paprykę i ogórka oczyść z nasion, awokado obierz i pozbaw pestki. Pokrój w cienkie paski paprykę, ogórka, tofu i awokado (skrop je cytryną).

Marchewkę a’la łosoś przygotuj według przepisu:
Obierz 2 marchewki i za pomocą obieraczki pokrój wzdłuż na bardzo cienkie pasy (jak łososia, czy warzywny makaron). Przełóż do miseczki i wymieszaj z 4 łyżkami sosu sojowego, 1 łyżką syropu klonowego, 2 łyżeczkami papryki wędzonej. Przełóż marchew i resztkę sosu na patelnię i podsmażaj na oleju kokosowym.

Przygotowanie sushi:
Na blacie rozłóż bambusową matę do zawijania sushi, ułóż na niej arkusz nori, matową stroną do dołu. Zwilżonymi wodą dłońmi nabieraj trochę ryżu i układaj na nori, wlepiając go w arkusz na całej jego powierzchni, zostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni na górze arkusza. W dolnej części arkusza, na ryż układaj dowolne składniki np. tofu, marchew, paprykę lub marchew, paprykę, ogórek, awokado. Składniki nie powinny zajmować więcej niż szerokość 3 palców wysokości arkusza. Zwijaj matę bambusową, razem z nori i zawartością mocno dociskając. Gotowy rulon przekrój na pół, a następnie każdą połówkę na 3 części. Sushi najlepiej smakuje z dodatkiem sosu sojowego, wasabi i marynowanego imbiru.

Nie zapomnij schować tych dodatków do lunchboksa.

Składniki na sałatkę wakame (2 porcje)
15 g suszonych glonów wakame
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka białego uprażonego sezamu
przegotowana woda do namoczenia glonów

Przygotowanie:
Glony przełóż do miski i zalej przegotowaną wodą. Odstaw na 10 minut, aż spęcznieją i zwiększą swoją objętość. Odcedź glony dokładnie na sitku i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski. W szklance wymieszaj ocet, syrop klonowy, sos sojowy i olej sezamowy. Sos przelej do miseczki z glonami, dokładnie wymieszaj i posyp po wierzchu sezamem.


5. Piątek po indyjsku

Masala z bakłażanem, kalafiorem i ryżej jaśminowym i lekka, zielona sałatka


Rozgrzewające przyprawy, warzywa i mleko kokosowe – czyli Masala w wegańskim wydaniu. W chłodniejsze, jesienne dni to danie na pewno Cię rozgrzeje i nasyci, a zielona sałatka z dodatkiem sosu balsamicznego zrównoważy pikantny smak ryżu. Szybkie, jednogarnkowe i tak bardzo orientalne i pyszne. Możesz użyć dowolnych warzyw, my proponujemy kalafiora i bakłażana.

Składniki na masalę (2 porcje)
1 i ½ szklanki ryżu jaśminowego
1 mały kalafior
1 mały bakłażan
1 puszka mleka kokosowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki mieszanki garam masala
garść posiekanej, świeżej natki pietruszki
olej kokosowy do smażenia
1 szklanka wody
sól

Przygotowanie:
Cebulkę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju kokosowym. Kalafiora podziel na małe różyczki, bakłażana pokrój w drobną kostkę. Dorzuć do cebuli i czosnku, dodaj 1 łyżkę garam masala i podsmażaj przez kilka minut. Gdy bakłażan wchłonie olej, dolej wody i duś pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Zalej całość mlekiem kokosowym, dodaj drugą łyżkę mieszanki garam masala i sól. Ryż ugotuj na sypko. Masalę podaj obok ryżu, posyp świeżą natką pietruszki.

Składniki na sałatkę (2 porcje):
2 duże garście ulubionej mieszanki sałat
5 pomidorków koktajlowych
1 mała cebulka
2 łyżki sosu lub kremu balsamicznego

Przygotowanie:
Umytą sałatę przełóż od razu do pojemniczków. Na sałacie ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, posyp drobno pokrojoną cebulką i polej kremem balsamicznym. Nie mieszaj. Zamknij pojemniczki i przechowaj w lodówce do następnego dnia.



Takie lunchboksy na pewno Ci się nie znudzą.

Koledzy i koleżanki z pracy będą zazdrościć tak przygotowanych dań.

Każdego kolejnego dnia z pewnością będą się dopytywać co dzisiaj masz na lunch.

Smacznego!



Pobierz PDF

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 371790 Renixx Renixx
  • 208005 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 10 15 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
8 2 5 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
9 9 180 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
12 16 15 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
8 4 60 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
7 5 40 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
15 13 15 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
5 3 10 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
7 4 10 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
14 10 10 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
13 12 20 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
17 12 15 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
7 6 60 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
7 5 15 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet