Wegańskie sushi z marchewką, a’la łosoś, z tofu i warzywami oraz sałatka Wakame
wegewedaRodzaj posiłku: lunchbox
Kuchnia (region): japońska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie
Zawiera: soja, strączkowe, sezam
Składniki:
Prasowane algi nori - 4 szt.
Ryż do sushi - 1 szklanka
Woda - 1 i 1/2 szklanki
Ocet ryżowy - 3 łyżki
Cukier trzcinowy - 1 łyżka
Sól do smaku
- Dodatki np.: Marchewka a’la łosoś, papryka, ogórek zielony, tofu, awokado.
Suszone glony wakame - 15 g
Olej sezamowy - 1 łyżka
Ocet ryżowy - 1 łyżka
Syrop klonowy - 1 łyżka
Sos sojowy - 1 łyżka
Biały, prażony sezam - 1 łyżka
przegotowana woda do namoczenia glonów
Sposób przygotowania:
Ryż wsyp do garnka i zalej wodą. Odczekaj około 10 minut, aż woda stanie się całkiem biała, a ryż uwolni skrobię. Wypłucz ryż na sitku pod bieżącą wodą i znowu zalej wodą. Powtarzaj czynność, aż woda po wypłukaniu ryżu stanie się przejrzysta. Do ryżu nalej 1 i ½ szklanki czystej wody i ugotuj. W małym garnuszku przygotuj zaprawę. Podgrzej w nim cukier, ocet i sól. Poczekaj, aż składniki się rozpuszczą. Wlej zaprawę do ugotowanego ryżu i wymieszaj. Przygotuj składniki na sushi: paprykę i ogórka oczyść z nasion, awokado obierz i pozbaw pestki. Pokrój w cienkie paski paprykę, ogórka, tofu i awokado (skrop je cytryną). Marchewkę a’la łosoś przygotuj według przepisu:
Obierz 2 marchewki i za pomocą obieraczki pokrój wzdłuż na bardzo cienkie pasy (jak łososia, czy warzywny makaron). Przełóż do miseczki i wymieszaj z 4 łyżkami sosu sojowego, 1 łyżką syropu klonowego, 2 łyżeczkami papryki wędzonej. Przełóż marchew i resztkę sosu na patelnię i podsmażaj na oleju kokosowym.
Na blacie rozłóż bambusową matę do zawijania sushi, ułóż na niej arkusz nori, matową stroną do dołu. Zwilżonymi wodą dłońmi nabieraj trochę ryżu i układaj na nori, wlepiając go w arkusz na całej jego powierzchni, zostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni na górze arkusza. W dolnej części arkusza, na ryż układaj dowolne składniki np. tofu, marchew, paprykę lub marchew, paprykę, ogórek, awokado. Składniki nie powinny zajmować więcej niż szerokość 3 palców wysokości arkusza. Zwijaj matę bambusową, razem z nori i zawartością mocno dociskając. Gotowy rulon przekrój na pół, a następnie każdą połówkę na 3 części. Sushi najlepiej smakuje z dodatkiem sosu sojowego, wasabi i marynowanego imbiru. Nie zapomnij schować tych dodatków do lunchboksa.
Glony przełóż do miski i zalej przegotowaną wodą. Odstaw na 10 minut, aż spęcznieją i zwiększą swoją objętość. Odcedź glony dokładnie na sitku i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski. W szklance wymieszaj ocet, syrop klonowy, sos sojowy i olej sezamowy. Sos przelej do miseczki z glonami, dokładnie wymieszaj i posyp po wierzchu sezamem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.