Penne ziołowe i gęsta zupa pomidora z makaronem z cukinii
wegewedaRodzaj posiłku: lunchbox
Kuchnia (region): włoska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie
Zawiera: gluten, orzechy wszystkie, soja, drożdże, pszenica
Składniki:
Woda - 1 i 1/2 litra
Marchewka - 5 szt.
Pietruszka - 3 szt.
Mały seler - 1 szt.
Por - 1 szt.
Cebula - 1 szt.
Liście laurowe kilka listków
Ziele angielskie kilka
Świeży lubczyk trochę
Pieprz kilka
Przecier pomidorowy - 1 litr
Jogurt naturalny roślinny - 2 łyżki
Cukinia - 1 szt.
Składniki na pesto (2 porcje):
Makaron penne - 1 opakowanie
Świeże listki bazylii - 2 garści
Świeża natka pietruszki - 2 garści
Świeże oregano - 1 garść
Suszone pomidory - 5 szt.
Czosnek - 2 ząbki
Płatki drożdżowe - 2 łyżki
Orzechy pinii - 1 łyżka
Oliwa - 1/4 szklanki
Sól i pieprz do smaku
Dodatkowo: Pomidorki koktajlowe posypane czarnuszką, woda z miętą. trochę
Sposób przygotowania:
Do zimnej wody włóż obrane marchewki, pietruszkę, seler, pora, cebulę, lubczyk, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną i oddadzą smak do bulionu (około 2 godziny). Po tym czasie wyjmij warzywa z zupy i przelej zupę przez drobne sitko do drugiego garnka. Wlej przecier pomidorowy, zagotuj. Do miski lub kielicha blendera włóż ugotowane marchewki i pietruszkę, dolej kilka łyżek zupy, zmiksuj na gładko i dolej do zupy. Przecier z warzyw zagęści i zabieli zupę oraz doda jej smaku. Na koniec wymieszaj jogurt z odrobiną zupy i wlej do garnka. Obierz cukinię i za pomocą obieraczki do warzyw lub spiralizera pokrój cukinię na makaron. Gotuj go w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty. Przełóż makaron do szczelnego słoika i zalej zupą. Pozostaw na blacie do całkowitego ostygnięcia, wstaw na noc do lodówki, a potem podgrzej w pracy najlepiej na kuchence lub ewentualnie w mikrofali.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.