Bezglutenowy krupnik z quinoa
MariolaRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: mięso, grzyby, wieprzowina
Składniki:
mięso chude - opcjonalnie kawałek
marchew - 4-5 szt.
korzeń pietruszki - 2 szt.
seler mały - 1/2 szt.
zielone łodygi selera z liśćmi kilka
por biała i zielona część - 1 szt.
ziemniaki - 6 szt.
kurkuma kłącze - 1 cm
imbir kłącze - 1/2 cm
pieprz do smaku
liść laurowy - 2-3 szt.
ziele angielskie - 2-3 szt.
natka pietruszki - 1/2 pęku
koperek świeży trochę
grzyby shittake
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą wkładamy mięso (jeśli je dodajemy) ziele angielskie, liść laurowy i gałęzie natki pietruszki, imbir i kurkumę.
Gotujemy przez ok 45 minut.
Następnie dodajemy marchewkę, pietruszkę, selera, i białą część pora.
Gotujemy 15 minut. Obieramy ziemniaki i wkładamy do garnka wraz z przepłukaną kilka razy quinoą. Następnie dokładamy cebulę, czosnek, zielone części pora, i liście selera, solimy i pieprzymy. Dorzucamy grzybki. Gotujemy 10 minut i gotowe.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.