Chleb z różą
MagdalenaKKRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, drożdże, pszenica, żyto
Składniki:
letnia woda - 2 szklanki
świeże drożdże - 25 g
miód - 1 łyżeczka
ziarna - do smaku
Sposób przygotowania:
Po kilku godzinach wyjmij ciasto z lodówki i ponownie zagnieć, aby je ocieplić. Teraz jest czas na dodatnie ulubionych ziaren. Wcześniej nie należy tego robić, ponieważ przez kilka godzin w lodówce mogą za bardzo namoknąć w cieście i nie będą smaczne. W międzyczasie włóż do piekarnika naczynie żaroodporne z pokrywką lub naczynie żeliwne.
Włącz grzanie góra-dół na 220ºC. Ciasto uformuj w kształt chleba. Można wierzch chleba posypać makiem lub przyozdobić barwnikami. Użyłam barwników i szablonu róży. Następnie włóż ciasto do gorącego naczynia
żaroodpornego (uważaj, gorące!!!). Przykryj pokrywką i piecz przez ok. 35 minut w 220ºC. Dzięki temu, że naczynie jest nagrzane to chleb nie będzie przywierał. Naczynia nie trzeba niczym wcześniej smarować.
Po tych 35 minutach zdejmij pokrywkę z chleba i zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz przez 20-25 minut – w zależności od tego jak chrupiącą skórkę lubisz.
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.