Francuskie ciasto bożonarodzeniowe w kształcie polana drewna
MagdalenaKKRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): francuska
Specjalne: gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jaja - 5 szt.
drobny cukier - 100 g
mąka pszenna - 100 g
proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki
kakao - 3 łyżki
przyprawa korzenna do piernika - 1 łyżeczka
gorzka czekolada, starta - 1 łyżka
Krem do środka rolady:
krem o smaku ciasteczek korzennych - 3 łyżki
śmietana 30% - do smaku
Krem na wierzch rolady:
serek mascarpone - 250 g
krem o smaku ciasteczek korzennych - 3 łyżki
kakao - 3 łyżki
śmietana 30% do smaku
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier – łyżka po łyżce. Wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy dodać odłożone wcześniej suche składniki i wsypać startą czekoladę. Wymieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła.
Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę, wyrównać.
W tym czasie należy przygotować kremy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.