Makaron ryżowy po tajsku
elapoloRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): tajska
Specjalne: Konkurs - Najsmaczniejszy przepis na danie kuchni azjatyckiej
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: mięso, soja, strączkowe, sezam, cytrusy, drób
Składniki:
pojedyncza pierś z kurczaka - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
cebula dymka - 1 szt.
marchew - 1 szt.
imbir mielony - 1 łyżeczka
groszek zielony - 150 g
papryczka chili - kawałek
sos sojowego - 50 ml
olej sezamowy - 2 łyżki
syrop z agawy - 2 łyżeczki
sok z połowy limonki -
olej kokosowy - 2 łyżki
do posypania: szczypiorek i sezam - trochę
czosnek - 2 ząbki
Sposób przygotowania:
Wlewamy sos sojowy, olej sezamowy, sok z limonki i syrop z agawy. Dokładnie mieszamy. Do woka przekładamy makaron, dodajemy zielony groszek i wlewamy połowę sosu. Dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut do czasu aż groszek będzie miękki. Wlewamy pozostały sos, mieszamy i gotowe. Nakładamy i posypujemy sezamem oraz szczypiorkiem albo świeżą kolendrą. Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.