![Ciasteczkowe lizaki z siemieniem lnianym](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2016-06/7901-photo-main.jpg)
Ciasteczkowe lizaki z siemieniem lnianym
![](/cache/a32x32/files/users/882-avatar-792478943.jpg)
Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier puder - 1 łyżka
jajko - 1 szt.
żółtko - 1 szt.
masło - 10 dag
tabliczka białej czekolady - 1/2 szt.
siemię lniane - 1/2 szklanki
patyczki do szaszłyków trochę
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie zawijamy w folie i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie wałkujemy na placek grubości ok. 0,5 cm. i szklanką lub innymi foremkami wycinamy kształty. Ilość ma być parzysta.
Na jednej połówce rozsmarowujemy powidło, następnie układamy patyczek i przygniatamy delikatnie drugą połówką. I tak do wyczerpania składników.
Układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy aż się zrumienią (około 20 min).
Kiedy lizaki już ostygły wtedy je dekorujemy. Czekoladę rozpuszczamy i smarujemy nią brzegi lizaków. A następnie posypujemy lub maczamy je w siemieniu lnianym.
Odstawiamy na chwilę aż czekolada zastygnie i możemy podawać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.