Tarta z brzoskwiniami na orzechowym spodzie.
elapoloRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
orzechy włoskie - 10 dag
masło - 10 dag
żółtko - 1 szt.
cukier puder - 2 łyżki
śmietana 18% - 2 łyżki
mleko - 300 ml
jajko - 1 szt.
żółtko - 2 szt.
cukier - 2 łyżki
budyń waniliowy - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie jeśli z puszki odcedzamy i kroimy w plasterki. Jeśli są świeże to zdejmujemy skórkę i również kroimy w plastry. Ciastem po schłodzeniu wylepiamy dno formy do tarty o średnicy 26cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia (wcześniej pomiętym) który mocno dociskamy i wykładamy obciążniki ( fasola czy inne specjalne kulki). Pieczemy około 20 min w 180C. Po tym czasie zdejmujemy obciążniki i pieczemy jeszcze 5 min. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Budyń, mleko, żółtka, jajko i cukier miksujemy razem. (jeśli budyń jest słodzony to zmniejszamy ilość cukru z przepisu)
Na dno podpieczonej tarty wylewamy trochę masy waniliowej, na niej układamy brzoskwinie pokrojone w plastry, następnie wylewamy resztę masy waniliowej.
Pieczemy w temperaturze 160°C- 170C przez 25-30 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.