Placuszki z kaszy jaglanej.
elapoloRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe,
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
bulion warzywny - 600 ml
chudy twaróg - 10 dag
oliwki (czarne lub zielone) - 10 dag
jaja - 2 szt.
oliwa - 2 łyżki
posiekany rozmaryn - 2 łyżeczki
czosnek - 1 ząbek
mąka kukurydziana - 2 łyżki
mielona papryka, sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Schłodzony twaróg należy wymieszać z jajkami, oliwkami, solą, pieprzem oraz rozmarynem. Na końcu dodać paprykę i czosnek, i wszystko dokładnie wymieszać z kaszą. Masę doprawić do smaku i formować z niej niewielkie placuszki (najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi bo wtedy masa nie przykleja się nam do nich). Na końcu obtoczyć je w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzać masło z oliwa i smażyć placki z obu stron aż będą złociste, układać je na ręczniku papierowym aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.