Chlebowe zające.
elapoloRodzaj posiłku: śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Konkurs Alce Nero – marzec 2021, Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, strączkowe, sezam, drożdże, żyto, nabiał krowi
Składniki:
mąka alce nero typ 0 - 35 dag
świeże drożdże - 28 g
cukier kryształ - 2 łyżeczki
sól - 1,5 łyżeczki
kwaśna śmietana - 150 ml
czarny sezam - 1 łyżka
mak - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół centymetra. Pociąć na paski o szerokości około 2 cm. Każdy z nich zrolować a następnie ze sobą zrolować, zostawiając na dole pustą pętelkę. Następnie robimy kuleczkę, która będzie ogonkiem. Wciskamy w pustą pętelkę.
Układamy króliki na blaszce w odstępach.
Zostawiamy do lekkiego napuszenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Uszy i ogonek możemy posypać makiem lub sezamem. Pieczemy w temp, 180C przez około 25 minut lub do zezłocenia.
Idealne do zup lub do zjedzenia solo.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.