Zdrowe i sycące bakaliowe batoniki
elapoloRodzaj posiłku: desery, lunchbox
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Biominkowy przepis, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, owies, nabiał krowi
Składniki:
miód - 10 dag
płatki owsiane - 25 dag
migdały w płatkach - 40 g
rodzynki - 40 g
całe orzechy laskowe - 5 łyżek
jagody goi - 40 g
brązowy cukier - 10 dag
jajka - 2 szt.
mleko - 5 łyżek
soda - 1 łyżeczka
daktyle - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić w garnuszku z miodem, lekko przestudzić. W większej misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Na samym końcu dodać rozpuszczone masło z miodem. Wymieszać. Formę 25/35 cm, wyłożyć papierem i natłuścić masłem. Masę bakaliową wyłożyć na brytfankę i wyrównać. Piec około 25- 30 min, w temp. 160 C do momentu, aż się ładnie zezłoci. Jeśli masa jest trochę za gęsta czyli składniki są suche i nie pokryły się tłuszczem z miodem wtedy dolewamy więcej mleka. Masa jednak nie powinna być płynna tylko gęsta.
Oczywiście składniki możemy wybrać na jakie mamy tylko ochotę. Czy to orzechy włoskie, suszone morele czy też wiele innych. Wszystko zależy od tego jakie bakalie lubicie najbardziej!
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.