Chlebowa babka z jajkiem i kiełbasa.
elapoloRodzaj posiłku: śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Konkurs Alce Nero – marzec 2021, Wielkanoc
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, drożdże, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
ciepła woda - 260 ml
świeżych drożdży - 25 g
masło - 1 łyżka
czarny pieprz - 1 łyżeczka
brązowy cukier - 1 łyżeczka
gruba kiełbasa - 25 dag
jajka - 2 szt.
żółty ser - 15 dag
Sposób przygotowania:
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Ser jak i kiełbasę oraz jajka kroimy w kostkę. Ser należy pokroić na malutkie kawałeczki albo zetrzeć na grubych oczkach, ponieważ później w chlebie robią się dziury po upieczeniu, kiedy ser się rozpuści. Wcześniej podsmażamy boczek aby się wytopił. Wszystkie składniki równomiernie rozsypujemy po wierzchu ciasta. Delikatnie dociskamy składniki aby się powbijały w ciasto. Zwijamy w rulon. Formę do babki z kominem dokładnie smarujemy smalcem. Wkładamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w
temp 180C około 1 godziny.
Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dziękuję za komentarz.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.