Babeczki owieczki
elapoloRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Biominkowy przepis, kuchnia tradycyjna, dla dzieci, Wielkanoc
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczka
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
kakao - 2 łyżki
cukier - 10 dag
jajka - 2 szt.
olej - 5 łyżek
jogurt lub maślanka - 250 ml
Masa:
mleko w proszku - 1 szklanka
masło miękkie - 10 dag
cukier puder - 3 łyżeczki
Dodatkowo:
pianki Biominki - 30 dag
lukier plastyczny do zrobienia głów owieczkom w żółtym kolorze trochę
płynna czekolada lub kolorowe pchełki do zrobienia oczu i ust kilka
Sposób przygotowania:
Z lukru plastycznego uformować głowy i uszy owieczek. Jeśli lukier mamy biały należy go zabarwic żółtym barwnikiem spożywczym. Z cukierków zrobić oczy i buzie. Pianki pociąć nożyczkami na małe kawałeczki z których zrobimy futerko. Im mniejsze kawałki tym lepiej, przy dużych kawałkach zabraknie pianek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.