Zupa krem z marchewki z dodatkiem soku z pomarańczy.
elapoloRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, na zimę (rozgrzewające)
Zawiera: mięso, cytrusy, drób
Składniki:
pietruszka - 1 szt.
ziemniaki - 3 szt.
sól, pieprz, liść laurowy, papryka słodka, pieprz cayenne, ziele angielskie do smaku
sok wyciśnięty z pomarańczy - 1/2 szt.
grzanki do podania trochę
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane i pokrojone w słupki marchewki oraz pietruszkę. Wrzucamy ziele i liść laurowy, gotujemy rosół. Ziemniaki obieramy i kroimy w duża kostkę. Kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy z zupy i zużywamy do innych celów. Dodajemy ziemniaki i jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody. Rosołu powinno być na równi z warzywami. Kiedy ziemniaki i pozostałe warzywa są miękkie, doprawiamy zupę do smaku. Lekko studzimy i blendujemy na gładki krem. Jeśli jest potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku, dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy, mieszamy. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym czy ziarnami słonecznika.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.