Bananowy chlebek z olejem sezamowym.
elapoloRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): amerykańska
Specjalne: Konkurs z olejem sezamowym BIO PLANÈTE, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, orzechy wszystkie, kakao, orzeszki ziemne, pszenica
Składniki:
masło orzechowe - 2 łyżki
jajka - 2 szt.
olej sezamowy - 3 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier waniliowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
starta czekolada - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
W misce rozdrabniamy widelcem banany na papkę, następnie do bananów dodać masło orzechowe i jajka, wymieszać rózga kuchenna. Dodać, sól, cukier, olej i wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Do masy dodać 2 łyżki startej czekolady, ja do środka wrzuciłam białą czekoladę. Włączyć piekarnik, nagrzać do 180C. Ciasto przelać do foremki. Po wierzchu posypać pozostałą czekolada, ja użyłam gorzkiej.
Piec około 45- 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąc, chwilę pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyjąć z foremki.
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.