
Mini czekoladowe brownie serniczki z kremem pistacjowym

Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Konkurs - Pistacjowy przepis z Alce Nero
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło - 100 g
gorzka czekolada min. 70% kakao - 80 g
jajka - 2 szt.
cukier trzcinowy - 100 g
mąka pszenna - 60 g
kakao - 25 g
sól - szczypta
składniki na warstwę sernikową:
twaróg sernikowy lub zwykły biały ser - 250 g
cukier puder - 1 łyżeczka
krem pistacjowy - 2 łyżki
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
składniki na wierzch babeczek (krem pistacjowy):
serek mascarpone - 3 łyżki
krem pistacjowy - 2 łyżki
truskawki do dekoracji
pistacje do dekoracji
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy z czekoladą, studzimy. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem, kiedy masa będzie puszysta dodajemy mąkę, kakao, wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Miksujemy do połączenia składników. Formę na muffiny wykładamy papilotami. Ciasto wykładamy do połowy foremki.
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, najlepiej blenderem. Na wierzch ciasta wykładamy po łyżce masy serowej. Możemy delikatnie zamieszać wykałaczką, aby uzyskać marmurkowy efekt. Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy około 20 minut. Następnie dobrze studzimy.
Gotowe!
Pyszny i bardzo łatwy deser gotowy w mniej niż godzinę!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.