Potrawka rybna z warzywami i olejem sezamowym.
elapoloRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Konkurs z olejem sezamowym BIO PLANÈTE
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: miody, strączkowe, ryba i owoce morza
Składniki:
sól, pieprz - 1 szczypta
mąka do panierowania ryby, u mnie bezglutenowa - 2 łyżki
olej słonecznikowy do smażenia ryby - 5 łyżek
cebula - 1 szt.
papryka czerwona - 0,5 szt.
puszka pomidorów - 1 szt.
żółta pasta curry - 1 łyżeczka
miód - 1 łyżeczka
olej sezamowy - 2 łyżeczki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Rybę myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki, może być większa kostka. Rybę solimy, pieprzymy i nacieramy startym czosnkiem. Następnie panierujemy w mące i smażymy na oleju po około 3 minuty z każdej strony.
Odkładamy na ręcznik papierowy.
Na drugiej, najlepiej głębokiej patelni smażymy na rumiano pokrojoną w kostkę cebulę na oliwie. Paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy do cebuli, smażymy kilka minut, następnie dodajemy fasolkę szparagową. Smażymy kilka chwil. Następnie wlewamy pomidory z puszki wraz z zalewą dodatkowo jeszcze pół szklanki wody. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku, dodając miód i curry, chwilę dusimy. Na koniec dodajemy kawałki ryby, delikatnie mieszamy aby się nie rozpadła, jedynie do podgrzania ryby. Polewamy olejem sezamowym i posypujemy szczypiorkiem.
Podajemy z ryżem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.