Sardyńskie Culurgiones na kołderce z kremu pomidorowo-paprykowego
elapoloRodzaj posiłku: danie główne, zupa
Kuchnia (region): włoska
Specjalne: Konkurs - Włoski smak w twoim domu
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, nabiał krowi
Składniki:
gorąca woda - 240 ml
sól - 2 łyżeczki
oliwa - 2 łyżki
Farsz:
ziemniaki - 5 szt.
czosnek - 2 ząbki
świeża mięta - 2 łyżki
ser żółty tarty - 2 łyżki
oliwa - 4 łyżki
Składniki na zupę krem:
papryka czerwona - 3 szt.
pulpa pomidorowa - 500 g
cebula - 2 szt.
czosnek - 2 ząbki
sól, pieprz - do smaku
marchew - 1 szt.
oliwa - 4 łyżki
włoskie zioła, ostra papryka, słodka papryka, papryczka chili - do smaku
Sposób przygotowania:
Paprykę, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w średnią kostkę. Marchew obieramy kroimy w plastry. Cebulę w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, chwilę podsmażamy na złoto, dodajemy paprykę i marchew. Chwilę smażymy. Kiedy nieco zmięknie wlewamy pulpę. Dodajemy też ząbki czosnku. Gotujemy wszystko do miękkości. Co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy do smaku, możemy też dodać zioła włoskie. Następnie zupę blendujemy na gładki krem. Jeśli jest za gęsty, dolewamy odrobinę wody. Doprawiamy jeszcze do smaku, można też wędzoną papryką. Nalewamy na talerze, na wierzchu układamy po kilka pierożków i zjadamy!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.