Sos cukiniowo paprykowy.
elapoloRodzaj posiłku: przetwory, sosy
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, soja, pszenica
Składniki:
czerwona patyka - 1 i 1/2 kg
cebule - 2 szt.
czosnek - 3 - 4 ząbki
ocet 10% - 1/3 szklanki
sos sojowy - 1/3 szklanki
cukier - 1 szklanka
sól - 1 łyżka
liść laurowy - 3 szt.
ziele angielskie kilka
oregano - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki przekładamy do garnka o grubym dnie, mieszamy a następnie wlewamy olej, ocet, sos sojowy, cukier, sól oraz przyprawy. Gotujemy około 30 min. co jakiś czas mieszamy. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy co chwilkę i gotujemy jeszcze około 5 min. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Sos lekko studzimy następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 min.
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.