Pożywna fasolowa
Dorota DuszakRodzaj posiłku: jednogarnkowe, zupa
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Zawiera: nabiał, strączkowe, nabiał krowi
Składniki:
glon wakame bio - 10 cm
glon kombu bio - 10 cm
marchew - 3 szt.
korzeń pietruszki - 4 szt.
seler - 1/2 szt.
por - 1 szt.
zielenina np. koperek, natka pietruszki (pozostałości z kuchni) - 1 pęk
listek laurowy - 1 szt.
oliwa z oliwek bio - 1/4 szklanki
kurkuma - 1 łyżeczka
pieprz czarny zmielony - 1/5 łyżeczki
sól - 3/4 łyżki
czosnek - 2 ząbki
majeranek - 4 łyżki
oregano bio - 1 łyżka
masło sklarowane ewentualnie - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Pieprz, kurkuma i oliwa z oliwek stanowi trójce przeciwzapalną.Poprzez dodanie glonu kombu zupa jest lżej strawna.
Zmiksowane warzywa tworzą zagęszczenie zupy.
Dla uzyskania wartościowego białka podawaj zupę z pieczywem np. gryczanym.
Sposób przygotowania:
Dodaj pozostałą cześć fasoli, majeranek, oregano, sól, kurkumę, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dla polepszenia smaku możesz dodać masła sklarowanego. Dopraw do smaku według uznania.
Dobrego apetytu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.