Wieniec makowy - makowiec
Paulina JasińskaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, drożdże, cytrusy, pszenica, owies, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 125 ml
drożdże - 30 g
cukier - 1 łyżka
mąka pszenna - 1 łyżka
Ciasto:
mleko - 125 ml
cukier - 50 g
mąka pszenna - 500 g
jajo - 1 szt.
sól - szczypta
masa makowa lub ugotowany mak zmielony + rodzynki - 500 g
Lukier:
cukier puder - 1/2 szklanki
sok z cytryny lub woda - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Do dużej misy przesiewamy mąkę, wlewamy rozczyn, wsypujemy cukier, sól, jajko, wlewamy ciepłe mleko oraz roztopione lekko ciepłe masło. Wyrabiamy.
Po tym czasie miskę odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, tak by podwoiło swoją objętość.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.