Sernik królewski z czekoladą
Paulina JasińskaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 2 szklanki
kakao - 5 łyżek
masło - 250 g
cukier - 3/4 szklanki
żółtka - 2 szt.
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
jogurt naturalny lub śmietana - 1 łyżeczka
Masa serowa:
jaja - 5 szt.
cukier - 3/4 szklanki
budyń śmietankowy - 35 g
miękkie masło - 100 g
Polewa:
czekolada kuwertura mleczna - 150 g
Do posypania:
płatki daktylowe - trochę
Sposób przygotowania:
Sypkie składniki wymieszaj w misce, posiekaj masło i dodaj żółtka. Wyrób ciasto na jednolitą masę. Następnie podziel ciasto na dwie części. Jedną częścią wylep dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą połowę schowaj do lodówki. Spód podpiecz 15 min. w 180 stopniach C.
Miękkie masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka cały czas miksując. Następnie dodaj zmielony twaróg i miksuj do jednolitej konsystencji. na koniec dodaj budyń i zmiksuj do połączenia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.