
Shot aloesowy

Rodzaj posiłku: napoje
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
Dodatkowe informacje:
Produkt odpowiedni dla dzieci powyżej 13 roku życia i dorosłych. W przypadku ciąży, karmienia piersią lub przyjmowania leków przed użyciem należy skonsultować się z lekarzem.Sok został uzyskany przy zastosowaniu NATURAL COLD PROCESS®, czyli procesu obejmującego oczyszczanie i obróbkę liści w niskiej temperaturze, a następnie utrwalanie produktu za pomocą technologii HPP.
Technologia HPP to nowoczesna metoda utrwalania żywności, która polega na poddawaniu opakowań łącznie z żywnością działaniu wysokiego ciśnienia z wykorzystaniem wody jako płynu pod ciśnieniem. Podczas sprężania, woda powoduje zmniejszenie objętości opakowań produktów o około 15 % – 18 %. Objętość jest odzyskiwana po zakończeniu cyklu HPP, dlatego elastyczność opakowania jest kluczowa dla powodzenia utrwalania w tej technologii.
Tworzywa sztuczne są powszechnie stosowane w produktach utrwalanych metodą HPP ze względu na ich sprężystość. Inne materiały, takie jak np. szklane butelki nie nadają się do utrwalania żywności w technologii HPP, ponieważ nie są odporne na ciśnienie.
Głównymi zaletami technologii HPP jest wydłużenie daty minimalnej trwałości produktu, zachowanie wartości odżywczych, świeżości i właściwości smakowych.
Technologia HPP stosowana jest jako alternatywa do obróbki termicznej, np. pasteryzacji.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.