Serniczek jogurtowo -truskawkowy
Paulina JasińskaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, jajka, mięso, nabiał krowi
Składniki:
śmietana 30 % - 200 g
żelatyna w listkach - 8 szt.
truskawki - 2 garści
opcjonalnie odżywka białkowa - 30 g
biszkopty opakowanie
Sposób przygotowania:
Ubijamy na sztywno śmietanę 30%, dodajemy jogurt, odżywkę białkową i syrop z agawy - wszystko mieszamy.
Moczymy 2 listki żelatyny przez ok 5 min w zimnej wodzie. Wyjąć i odcisnąć.
Do dań zimnych należy rozpuścić odciśniętą żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody, a następnie dodać zimną masę do rozpuszczonej żelatyny - nigdy odwrotnie.
Tak też robimy w tym przypadku i łączymy żelatynę z przygotowaną masą jogurtową - DOKŁADNIE MIESZAMY.
Połączone składniki schłodzić na czas przygotowywania drugiej warstwy .
Umyte i oczyszczone truskawki blendujemy na gładko.
Rozpuszczamy 5 listków żelatyny postępując według takich samych zaleceń jak wcześniej.
Łączymy truskawki z żelatyną i chowamy na chwilę do lodówki .
Układamy biszkopty tak by nie było wolnych przestrzeni między ciasteczkami.
Następnie na przygotowane dno biszkoptowe równomiernie wykładamy masę jogurtową, a na nią galaretkę truskawkową.
Wierzch galaretki można udekorować świeżymi kawałkami truskawek.
Całe ciasto schłodzić ok. 5 godzin w lodówce, aczkolwiek najlepiej smakuje następnego dnia.
SMACZNEGO.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.