Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyTapioka
Tapioka
23 / 05 / 2023

Tapioka

MartaKowalska



Tapioka - łatwostrawny, bezglutenowy zamiennik tradycyjnej mąki i nie tylko.

Tapioka to skrobia otrzymywana z bulw manioku (Manihot esculenta), należących do rodziny wilczomleczowatych i pochodzących z rejonów Ameryki Środkowej i Południowej (Brazylia). Największymi producentami manioku są kraje afrykańskie (Ghana, Nigeria, Demokratyczna Republika Konga) i azjatyckie (Indonezja, Tajlandia). Z bulw manioku produkuje się mąkę, płatki, kulki/perełki i granulki (o średnicy od 1 do 8 mm). Produkty te są bezglutenowe, łatwostrawne, nie zawierają alergenów i są hipoalergiczne (nie wywołują reakcji alergicznych).

SKŁAD I WŁAŚCIWOŚCI
Tapioka bogata jest w łatwo przyswajalne węglowodany (skrobia), których zawartość wynosi 88 g w 100 g produktu. Ponadto, zawiera śladowe ilości białka, tłuszczu, błonnika, witamin i składników mineralnych. 100 g suchego produktu dostarcza ok. 355 kcal, a 100 g ugotowanych kuleczek 159 kcal. Tapioka jest szczególnie polecana osobom z nietolerancją glutenu, chorującym na celiakię i choroby układu pokarmowego.

Tapioka wykazuje bardzo dobre właściwości żelujące i zagęszczające, dzięki dużej zawartości skrobi. Skrobia w tapioce składa się w 83 % z amylopektyny i w 27 % z amylozy. Duży udział amylopektyny w stosunku do amylozy sprawia, że skrobia tapioki ma większą zdolność do żelowania oraz jest łatwiej trawiona przez alfa-amylazę i szybciej wchłaniana. Z tego względu indeks glikemiczny tapioki jest wysoki (IG = 80).

Dobrym rozwiązaniem jest chłodzenie produktów z tapioki, zaraz po ich ugotowaniu. Wówczas skrobia zawarta w tapioce ulegnie retrogradacji, zmieni swoją strukturę i będzie zachowywać się jak włókno pokarmowe. Pomimo iż retrogradacja całkowicie nie odwraca procesu żelowania, ma znaczny wpływ na obniżenie indeksu glikemicznego. Powstała w wyniku retrogradacji, tzw. skrobia oporna wykazuje działanie podobne do błonnika, gdyż spowalnia opróżnianie żołądka, zwiększa uczucie sytości, obniża poziom cholesterolu we krwi i wątrobie oraz nie powoduje podwyższenia poziomu glukozy. Skrobia oporna jest odporna na trawienie i od razu przechodzi do jelita grubego, gdzie pod wpływem fermentacji wytwarza krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (masłowy, propionowy, octowy) – dobrą pożywkę dla pożytecznej mikroflory jelit, co wywiera korzystny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Dowiedziono, że dieta bogata w skrobię oporną przyczynia się do zwiększonego wchłaniania wapnia i magnezu z pożywienia, dzięki wspomnianej fermentacji.

Skrobia z manioku osiąga najwyższą lepkość w temp. ok. 60 °C. W porównaniu z ziemniaczaną skrobia z manioku tworzy żele o delikatniejszej, mniej gumowatej i bardziej lepkiej konsystencji, które charakteryzują się dużą klarownością i stabilnością. Surowe bulwy manioku zawierają trujący glikozyd cyjanogenny – manihotoksynę, który przekształca się w toksyczny kwas cyjanowodorowy, dlatego przed spożyciem muszą być poddane obróbce termicznej. Produkty na półkach sklepowych z manioku są pozbawione glikozydów cyjanogennych i są w 100 % bezpieczne dzięki zastosowaniu obróbki cieplnej.

Pole manioku, Tajlandia

ZASTOSOWANIE TAPIOKI
Tapioka znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Neutralny smak i zapach tapioki sprawia, że można ją dodać zarówno do dań słodkich, jak i słonych. Mąka z tapioki stanowi doskonałą alternatywę dla białej mąki i z powodzeniem stosowana jest do produkcji wyrobów bezglutenowych. Powstaje w wyniku obróbki termicznej bulw manioku i ich zmieleniu, odciśnięcia soku i odparowaniu. Gotowy produkt ma postać białego proszku o neutralnym smaku i zapachu. Mąkę z tapioki formuje się w różne kształty, m.in. pałeczki, paski, granulki, perełki/kulki. Najczęściej, mąkę i produkty z niej wytworzone wykorzystuje się do przygotowania słodkich potraw: racuchów, naleśników, omletów, sufletów, galaretek, budyniu, kisielu oraz do wypieku chleba, bułek, krakersów, ciast i ciasteczek. Ponadto, ze względu na właściwości żelujące, można je zastosować do zagęszczania zup, sosów, przetworów (owocowe, mleczne) i musów oraz przygotowywania różnego rodzaju deserów i puddingów. Perełki tapioki są głównym składnikiem słynnego napoju na bazie herbaty z dodatkiem mleka i syropów, tzw. „bubble tea”. Napój powstał w herbaciarni w Tajwanie i cieszy się dużą popularnością w Kanadzie, USA, Chinach i Korei, a coraz częściej także w krajach europejskich.
Okazuje się, że tapioka znalazła także zastosowanie w przemyśle papierniczym, tekstylnym, klejarskim i medycznym. W przemyśle papierniczym skrobia z manioku poprawia wydajność i jakość masy celulozowej oraz jakość papieru. W przemyśle tekstylnym jest wykorzystywana jako środek wykończeniowy do produkcji gładkich tkanin oraz do utwardzania i ochrony przędzy. W przemyśle klejarskim tapioka jest ważnym surowcem w produkcji klejów (np. kleje do tapet).

SPOSÓB OBRÓBKI TAPIOKI
Produkty otrzymywane z mąki z tapioki przed spożyciem muszą być poddane obróbce kulinarnej. Perełki tapioki należy moczyć kilka godzin w wodzie, po czym gotować do momentu, aż perełki będą przezroczyste. Po ugotowaniu zaleca się przepłukać je zimną wodą. Tapiokę w granulkach należy gotować kilka minut, a następnie odstawić ją do napęcznienia pod przykryciem. Z kolei, perełki tapioki typu instant wystarczy zalać gorącą wodą. Podczas gotowania, perełki tapioki pochłaniają wodę i zwiększają swoją objętość. Z jednej szklanki suchego produktu można otrzymać aż 2,5 szklanki ugotowanych perełek!

Bulwa manioku


Bibliografia:

Breuninger W. F., Piyachomkwan K., Sriorth K. (2009): Tapioca/cassava starch: production and use, Food Science and Technology, 12, 541 – 568.

Eke J., Achinewhu S.C., Sanni L.O. (2010): Functional Properties of Cassava Tapioca Grits, International Journal Of Food Properties, 13, 427 – 440.

Iijoma B.C., Ihediohanma N.C., Chinwendu O.D. (2018): Physical, Chemical and Sensory Attributes of Tapioca Grits from Different Cassava Varieties, Asian Journal of Agriculture and Food Sciences, 4, 1, 46 – 51.

Mishra S., Rai T. (2006): Morphology and functional properties of corn, potato and tapioca starches, Food hydrocolloids, 20, 5, 557 – 566.

 

Marta Kowalska - Departament Jakości Bio Planet



Przepisy:

BEZGLUTENOWY CHLEB W STYLU WŁOSKIM Z SUSZONYMI POMIDORAMI

SKŁADNIKI (8 porcji):
mąka ryżowa drobna biała - 100 g
mąka z sorgo - 100 g
mąka z quinoa - 70 g
skrobia z tapioki - 100 g
łuska babki jajowatej - 1 łyżka
zakwas bezglutenowy aktywny (dzień wcześniej dokarmiony) np. owies bezglutenowy - sorgo - 250 g
sól - 1 łyżeczka
miód - 1 łyżeczka
przyprawa do kuchni śródziemnomorskiej lub zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
suszone pomidory solone - 6 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
woda letnia - 400 ml
suszone drożdże - szczypta
czarnuszka - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pomidory suszone zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 - 20 minut. Następnie odsączyć je z wody i pokroić w kostkę. Do misy robota wsypać mąki, dodać babkę jajowatą, sól, miód, zakwas bezglutenowy, letnią wodą i szczyptę drożdży suchych. Wymieszać. Ciasto ma dość luźną konsystencję, ale mąki i babka jajowata w
trakcie wyrastania pęcznieją. Do wyrobionego ciasta dodać oliwę z oliwek, pokrojone suszone pomidory, przyprawę do dań śródziemnomorskich i połowę czarnuszki. Wymieszać razem. Ciasto przełożyć do keksówki posmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na kilka godzin do wyrastania. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia. Im cieplej, tym szybciej, ale ciasto na zakwasie potrzebuje czasu (od 4 do 8 godzin). Jak ciasto wyrośnie na wysokość formy - smarujemy jego powierzchnię olejem za pomocą pędzelka. Posypujemy pozostałą czarnuszką. Wyrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół) na 210 stopni, pieczemy przez 30 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjmujemy i studzimy na kratce. Ostudzony chleb kroimy i podajemy z ulubionym dodatkami np. samym masłem i listkiem bazylii, domową pastą, pesto czy wędliną lub jako dodatek do zupy krem. Chleb jest pyszny i aromatyczny. Stanowi ciekawą odmianę od tradycyjnego chleba.

 

KULKI JAK BUBBLE TEA W MLECZNYM NAPOJU

SKŁADNIKI (2 porcje):
tapioka perełki - 1 łyżka - 20 g
woda - 1 szklanka - 250 ml
niebieska spirulina lub inny naturalny barwnik - 1/2 łyżeczki
napój:
mleko lub napój roślinny - 450 ml
cukier kokosowy - 2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
(kuleczki tapioki - niebieskie):
Rozpuszczamy niebieską spirulinę w 1/2 szklance wody. Do wody wsypujemy tapiokę i moczymy ją ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlewamy do garnuszka tapiokę z niebieską wodą, dolewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy tapiokę ok. 10 - 15 minut. W razie potrzeby możemy dolać jeszcze trochę wody. Lekko strudzimy tapiokę. Napój: Mleko dosładzamy wg uznania cukrem kokosowym lub miodem. Możemy również nie słodzić, zwłaszcza gdy użyjemy mleka bez laktozy - jest bardzo słodkie samo w sobie. Do szklaneczek przelewamy mleko i dodajemy kuleczki, mieszamy. Kulki są na tyle małe, że dają się wciągnąć przez normalnej grubości papierową słomkę.


DESER Z TAPIOKI Z OWOCAMI

SKŁADNIKI (1 porcja):
kulki tapioki niebieskie przygotowane samodzielnie - 3 łyżki
mleko kokosowe - 200 ml
mleko od krowy - 250 ml
tapioka perełki - granulki - 2 łyżki
owoce sezonowe różne - 3 garści
coś chrupkiego np. andruty lub liofilizowane
owoce - 1 szt.
mus owocowy - 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Niebieskie perełki - do szklanki wlewamy wodę do połowy, wsypujemy barwnik niebieski - spirulinę niebieską 1/2 łyżeczki i dodajemy 2 łyżki perełek tapioki. Moczymy przez 20 minut, a następnie gotujemy przez 10 minut dolewając jeszcze szklankę wrzątku, tak aby nie było to gęste. Po ugotowaniu czekamy aż lekko wystygnie tapioka, dolewamy zimnej wody, mieszamy i przelewamy przez sito tak, aby zostały same kuleczki. Do mleka i mleczka wsypujemy granulki tapioki i gotujemy na małym ogniu do ich miękkości około 15 minut. Dodajemy gotowe niebieskie kuleczki tapioki, mieszamy. Odstawiamy i czekamy, aby jeszcze trochę się zagęściły i ostygły. Przekładamy tapiokę do szklaneczek, odstawiamy do zgęstnienia w lodówce, następnie zdobimy wg uznania. Polewamy musem owocowym, posypujemy sezonowymi owocami i wykładamy jeszcze coś chrupkiego np. wafelki, andruty lub liofilizowane owoce.

 

CZEKOLADOWA TAPIOKA NA MLEKU OWSIANYM

SKŁADNIKI (8 porcji):
tapioka perełki lub granulki - 100 g
mleko owsiane bezglutenowe - 1 litr
kakao surowe nieodtłuszczone - 2 łyżki
cukier z wanilią - 1 łyżka
banan - 3 szt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wlewamy mleko owsiane do garnuszka, wsypujemy kakao, cukier z wanilią i podgrzewamy. Do ciepłego płynu wsypujemy perełki tapioki i powoli doprowadzamy do wrzenia. Cały czas mieszamy co jakiś czas, aby perełki się nam nie posklejały. Gotujemy tak długo, aż staną się przeźroczyste. Po tym czasie zdejmujemy je z ognia, przykrywamy garnuszek i odstawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszamy, bo perełki chłoną płyn jeszcze po ugotowaniu. Letnią tapiokę nakładamy do kokilek, a na wierzch układamy plastry bananów.

 

CYTRYNOWE CIASTO CUKINIOWE (BEZGLUTENOWE)

SKŁADNIKI (1 porcja):
cukinia młoda rozdrobniona i odsączona - 1 1/2 szklanki
mąka ryżowa - 1 szklanka
mąka jaglana - 1/2 szklanki
skrobia z tapioki - 1/2 szklanki
cukier puder - 1 szklanka
oliwa z oliwek - 6 łyżek
jaja - 2 szt.
mleko migdałowe - 1/3 szklanki
proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 1/4 łyżeczki
sól - 1/2 łyżeczki
pasta waniliowa - 1 łyżeczka
sok wyciśnięty z cytryny - 2 łyżki
skórka otarta z cytryny - 2 łyżki
lukier:
cukier puder - 1/2 szklanki
sok z cytryny - 1-1 1/2 łyżki
dekoracja: kwiaty jadalne
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej lub rozdrobnić w malakserze, wyłożyć na sicie i odstawić na 20 - 30 minut do odsączenia. Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i solą. Do misy robota wsypać cukier puder i dodać oliwę z oliwek, ubić razem. Dodać jajka (w temperaturze pokojowej) oraz mleko migdałowe, ubić razem na jednolitą masę. Dodać sok z cytryny i pastę waniliową, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, wymieszać razem. Na koniec dodać startą i odciśniętą cukinię oraz skórkę z cytryny, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 55 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kratce do przestudzenia. Przygotować lukier: w misce wymieszać razem na gładką masę cukier puder z sokiem z cytryny. Przestudzone ciasto wyjąć z formy i polać je lukrem. Udekorować kwiatami jadalnymi lub dowolnie ulubionymi dodatkami. Kroić na kawałki po zastygnięciu lukru. Ciasto jest pyszne, mocno aromatyczne, cytrynowe. Smakuje równie dobrze na drugi dzień.

 

WEGAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI (9 porcji):
płatki orkiszowe lub owsiane - 250 g
mąka z tapioki - 100 g
kakao - 70 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
mleko skondensowane kokosowe - 200 g
masło migdałowe - 100 g
cukier kokosowy - 50 g
banan - 150 g
jabłko - 150 g
ocet kokosowy - 1 łyżka
dodatki:
sos karmelowo-maślany na bazie kokosa - trochę
kokosowa śmietanka do ubijania - 200 ml
czekolada - trochę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Płatki zmiel na mąkę. Wymieszaj w misce z pozostałym suchymi składnikami, czyli mąką z tapioki, kakaem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cukrem kokosowym oraz solą. W blenderze zmiksuj na gładką masę banana, jabłko, mleko skondensowane kokosowe, wodę gazowaną oraz ocet. Do suchych składników dodaj mokre wraz z masłem migdałowym. Całość dokładnie wymieszaj. Blaszkę (u mnie o wymiarach 21,5 x 21,5 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę i piecz w nagrzanym na 180 °C piekarniku przez 50 - 55 minut, do suchego patyczka. Śmietanę kokosową do ubijania - ubij w wysokim naczyniu. Ostygnięte ciasto posmaruj sosem karmelowym, na to wyłóż ubitą śmietankę kokosową, a cały wierzch posyp startą czekoladą.

 

RACUCHY BEZGLUTENOWE Z KWIATAMI MNISZKA

SKŁADNIKI (3 porcja):
zaczyn:
drożdże świeże - 30 g
mleko roślinne np. jaglane (można zwykłe) - 100 ml
cukier - 1 łyżka
ciasto:
mleko roślinne jaglane lub inne - 150 ml
jajka - 1 szt.
mąka owsiana - 100 g
mąka ryżowa - 100 g
skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub
z tapioki - 50 g
kwiaty mniszka - kilka
olej kokosowy do smażenia - trochę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zaczyn: drożdże świeże rozkruszamy do ciepłego mleka i mieszamy z cukrem, odstawiamy na 15 minut, aby wyrosły. Do drugiej miski wsypać mąki, dodać pozostałe mleko i po wyrośnięciu zaczyn. Wszystko razem wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Ciasto przemieszać. Na patelni kłaść łyżką ciasto i w nie wcisnąć po 1 kwiatku mniszka. Smażyć około 2-3 minut z jednej strony, potem przekręcić na drugą. Można przykryć pokrywką. Z tej porcji wyszło mi 12 sporych racuchów. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie miód z mniszka własnej roboty, konfitura z owoców dzikiej róży i miód.

 

 

Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 25 Lato 2023

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet