Racuchy bezglutenowe z kwiatami mniszka
NikitaRodzaj posiłku: desery, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, drożdże, owies
Składniki:
drożdże świeże - 30 g
mleko roślinne np. jaglane (można zwykłe) - 100 ml
cukier - 1 łyżka
Ciasto:
mleko roślinne jaglane lub inne - 150 ml
mąka owsiana - 1oo g
mąka ryżowa - 100 g
skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub z tapioki - 50 g
kwiaty mniszka - kilka
olej kokosowy do smażenia - trochę
Dodatkowe informacje:
Ciasto na racuchy można przygotować wieczorem i schować na noc do lodówki, a rano przed pracą szybko je usmażyć. Można też robić z różnych kombinacji mąk.Sposób przygotowania:
Do drugiej miski wsypać mąki, dodać pozostałe mleko i po wyrośnięciu zaczyn. Wszystko razem wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.