Wegańskie ciasto czekoladowe - najlepsze!
Zdrowie na językuRodzaj posiłku: ciasta
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, orzechy wszystkie, kakao, pszenica, owies, orkisz
Składniki:
mąka z tapioki - 100 g
kakao - 70 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól szczypta
mleko skondensowane kokosowe - 200 g
masło migdałowe - 100 g
banan - 150 g
jabłko - 150 g
ocet kokosowy - 1 łyżka
dodatki:
sos karmelowo-maślany na bazie kokosa - trochę
kokosowa śmietanka do ubijania - 200 ml
czekolada - trochę
Sposób przygotowania:
W blenderze zmiksuj na gładką masę banana, jabłko, mleko skondensowane kokosowe, wodę gazowaną oraz ocet.
Do suchych składników dodaj mokre wraz z masłem migdałowym. Całość dokładnie wymieszaj.
Blaszkę (u mnie o wymiarach 21,5 x 21,5 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 50-55 minut, do suchego patyczka.
Ostygnięte ciasto posmaruj sosem karmelowym, na to wyłóż ubitą śmietankę kokosową, a cały wierzch posyp startą czekoladą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.