Cytrynowe ciasto cukiniowe (bezglutenowe)
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): amerykańska, międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: jajka, orzechy wszystkie, cytrusy
Składniki:
mąka ryżowa - 1 szklanka
mąka jaglana - 1/2 szklanki
skrobia z tapioki - 1/2 szklanki
cukier puder - 1 szklanka
oliwa z oliwek - 6 łyżek
jaja - 2 szt.
mleko migdałowe - 1/3 szklanki
proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 1/4 łyżeczki
pasta waniliowa - 1 łyżeczka
sok wyciśnięty z cytryny - 2 łyżki
skórka otarta z cytryny - 2 łyżki
lukier:
cukier puder - 1/2 szklanki
sok z cytryny - 1-1 1/2 łyżki
dekoracja: kwiaty jadalne trochę
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i solą. Do misy robota wsypać cukier puder i dodać oliwę z oliwek, ubić razem. Dodać jajka (w temperaturze pokojowej) oraz mleko migdałowe, ubić razem na jednolitą masę. Dodać sok z cytryny i pastę waniliową, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, wymieszać razem. Na koniec dodać startą i odciśniętą cukinię oraz skórkę z cytryny, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.