Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylTradycyjna Wigilia w naszym domu
Tradycyjna Wigilia w naszym domu
15 / 12 / 2020

Tradycyjna Wigilia w naszym domu

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz

Przed Bożym Narodzeniem w naszym kraju obchodzimy Wigilię Bożego Narodzenia. Pod obrus wkładane jest sianko, które po wieczerzy dawniej dawano zwierzętom aby dobrze się chowały. Zebrani na wigilijnej wieczerzy dzielą się opłatkiem wypiekanym z białej mąki i wody,  składając sobie wzajemnie życzenia. Tego dnia na stole pojawia się dwanaście potraw na cześć apostołów, uczniów Jezusa oraz tyle ile jest miesięcy w roku. W niektórych regionach spotyka się nieparzystą liczbę potraw: 5, 7, 9 lub 11. Zakładano, że im więcej potraw tym większy dostatek spotka rodzinę. W Wigilię z powodu trwającego postu nie spożywa się potraw mięsnych. Dawniej głównym spożywanym daniem była kutia z miodu, maku i pszenicy, kisiel owsiany, zupa z owsa lub połamanego siemienia lnianego lekko słodzonego tzw.: "śmieciuch". Na stole pojawiały się ziemniaki, kapusta, suszone grzyby, groch, fasola, kasze, suszone owoce, kompot z suszu lub słodka zupa. Po prostu regionalnie dostępne produkty. Obecnie niektóre wymienione potrawy nie są już gotowane. Z rzadka można spotkać kutię, w zależności od regionu. Dzisiaj popularny jest barszcz z kiszonych buraków z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, zupa grzybowa z kluskami, zupa migdałowa, ryby smażone, faszerowane podawane w galarecie. Wśród dań słodkich można znaleźć makowce, różnego rodzaju pierniki i pierniczki lukrowane.
Mimo, że tego dnia królują wegetariańskie dania, to wieczerza wigilijna bywa obfita oraz ciężkostrawna za sprawą dań kapustnych czy smażonych ryb. Nakładając mniejsze porcje i wykorzystując zdrowsze składniki jesteśmy w stanie uniknąć niestrawności.
W każdym domu potrawy na Boże Narodzenie to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. W moim domu na wigilijnym stole najpierw podawany jest barszcz czerwony z uszkami, potem pierogi z kapustą i grzybami okraszone duszoną cebulką w oleju lnianym, smażony karp, ryba po grecku, różnego rodzaju śledzie i najzdrowszy, moim zdaniem, kompot z suszu smakujący wyjątkowo w ten dzień. Na stole nie może zabraknąć makowca czy klusek z makiem. Przepis na nie jest prosty. Polecam przygotować domowe kluski i samodzielnie zmielić mak. Smak dania będzie wyjątkowy.

Pierogi wigilijne

Czas: 120 min + moczenie grzybów i gotowanie farszu

Ilość: ok. 120 sztuk

Składniki na farsz:
kapusta kiszona - 1 kg
suszone grzyby - garść
cebula - 3 szt.
sól i pieprz do smaku
liście laurowe - 4 szt.
ziele angielskie kilka sztuk
olej rzepakowy - 3-4 łyżki
suszona śliwka - 1 szt.

Przygotowanie:
Suszone grzyby umyć, zalać wrzątkiem i odstawiać do namoczenia aż zmiękną.  Następnie gotujemy je do miękkości ok 20 minut.
Kapustę opłukać pod bieżącą wodą jeśli jest bardzo kwaśna i słona. Przełożyć do garnka i gotować z liśćmi laurowymi, zielem angielskim ok. 1-1,5 godziny. Odcedzić. Dodać wyciśnięte w dłoniach grzyby. Całość zmielić dodając śliwkę. Na rozgrzanej  patelni na oleju smażymy cebulę posiekane w kostkę i dodajemy ją do farszu. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.


Ciasto na pierogi i uszka

Składniki:
mąka pszenna lub orkiszowa - 1 kg
sól - 2 łyżeczki
 ok. 2 szklanki bardzo gorącej  wody

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy. W kopczyku  robimy niewielkie wgłębienie, dodajemy sól.  Po trochu dodając gorącą wodę  zagniatamy elastyczne ciasto. Wyrabiamy ciasto ok. 8-10 minut. Zagniecione odstawiamy na ok. pół godziny. Następnie dzielimy na cztery części. Do pierogów zabieramy trzy części. Ostatnia przyda się na uszka.  Każdą część  rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 milimetra podsypując mąką.  Radełkiem wycinamy lub szklanką wyciskamy z ciasta krążki. Na środek każdego nakładamy farsz. Składamy na pół i zlepiamy brzegi.
W międzyczasie gotujemy wodę.  Pierogi wrzucamy do wrzącej  i osolonej wody. Gotujemy ok. 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.  Gotowe polewamy uduszoną cebulką i olejem lnianym. Jeśli zastał farsz należy go zamrozić i zrobić pierogi w późniejszym czasie.


Uszka z grzybami

Czas: 30 minut + czas na wykonanie ciasta

Ilość: ok. 20 szt.`

Składniki:

suszone  prawdziwki - 70 g
sól i pieprz do smaku
cebula - 1 szt.
oleju  rzepakowego - 1 łyżka
śliwka suszona (opcjonalnie do smaku)

Przygotowanie:
Grzyby płuczemy, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy przynajmniej na godzinę. Następnie stawiamy garnek na małym ogniu. Grzyby powinny się powoli gotować do miękkości ok. godziny. Ugotowane grzyby odcedzamy z wody, a wodę zastawiamy do barszczu. Kroimy w kostkę cebulę i dusimy na małym ogniu do miękkości. Grzyby mielimy wraz ze śliwką a zmielone dodajemy do cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Wałkujemy ciasto (możemy wykorzystać ciasto do pierogów) i tniemy na małe kwadraciki (4x4 cm) lub wykrawamy kieliszkiem. Nakładamy farsz i zlepiamy boki w trójkąt a następnie łączymy dwa końce aby powstało uszko-mały pierożek.


Ryba po grecku

Czas: ok. 40 min.

Ilość: 4 porcje

Składniki:

polędwica z dorsza - 4 szt.
marchew - 5 sztuk
cebula - 1 szt.
por - kawałek białej części
pietruszka - korzeń - 1 szt.
seler korzeniowy - mały kawałek
liście laurowe - 2-3 szt
ziele angielskie - kilka ziaren
koncentrat pomidorowy
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy - 2-3 łyżki

Przygotowanie:
Warzywa korzeniowe obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i zeszklić cebulę pociętą w kostkę. Dodać pora drobno pociętego i resztę warzyw. Dusić kilka minut. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Jeśli warzywa nie są soczyste podlać odrobiną wody.

Rybę lekko posolić i popieprzyć, ułożyć w warzywach i dusić pod przykryciem 10 - 12 minut


Makowiec babci
 na 2 brytfanki

Czas: 180 min.

Ilość: 8 - 12 porcji

Składniki na ciasto drożdżowe:
mąka - 500 g 
świeże drożdże - 1/2 kostki lub paczuszka suszonych
sól - szczypta
cukier trzcinowy - 3/4 szklanki
jaja - 3 szt. (żółtka do środka, białka do posmarowania ciasta)
mleko ciepłe (ile weźmie mąka) ok. 1 szkl.
masło rozpuszczone w temperaturze pokojowej - 1/3 kostki

Przygotowanie:

Żółtka ubić z cukrem. Mąkę wsypać do naczynia, dodać mleko, drożdże, ubite żółtka z cukrem i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto. Na koniec wlać masło. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
Podzielić na dwie równe części.

Składniki na masę makową:
mak - 200 g
jaja - 4 szt.
cukier trzcinowy lub kokosowy - 1/2 szklanki
powidła śliwkowe - 3 łyżki
zapach migdałowy - kilka kropli
rodzynki - 1/2 szklanki
budyń śmietankowy (może być mąka ziemniaczana)
masło (rozpuszczone, chłodne) - 1/2 kostki

rum lub sok gruszkowy do namoczenia rodzynek

Przygotowanie:

Mak zalać wodą na całą noc. Rano odlać wodę. Pogotować w świeżej wodzie 2-3 minuty, odcedzić, przemielić 2 razy. Rodzynki namoczyć w  rumie.
Mak przełożyć do makutry, dodać ubite żółtka, wymieszać. Dodać pianę z białek, powidła, zapach migdałowy, budyń  i rodzynki. Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto wałkować w kształt prostokąta. Posmarować białkiem, (żeby mak nie odchodził od ciasta) . Nałożyć połowę masy makowej. Zrolować. Podłożyć końce pod spód. Przełożyć do brytfanny wyłożonej papierem i posmarowanej masłem. Odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 50-60 minut w 180 stopniach C.


Kluski z makiem


Czas: 30 min

Ilość: 4 porcje

Składniki na kluski:
mąka orkiszowa lub pszenna - 2 szklanki
jaja - 2 szt.
woda - 1/4 szklanki
sól - szczypta

Z mąki na stolnicy uformować kopczyk, zrobić wgłębienie, wbić jajko i widelcem zagarniając mąkę zarabiać ciasto wlewając wodę. Następnie rękami zagnieść ciasto wyrabiając ok. 8-10 minut. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na dość cienki placek. Pociąć ciasto na makaron we wstążki lub kwadraty.

Składniki na masę makową:
mak - 100 g 
miód - 1 łyżka
masło - 2 łyżeczki
kilka kropli aromatu migdałowego
kandyzowana skórka pomarańcza, posiekane orzechy, rodzynki po łyżce

Przygotowanie:

Odważony mak zalać wrzątkiem. Gotować 10 minut. Po ugotowaniu odsączyć na sitku i zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa. Masło rozpuścić na patelni, dodać mak, bakalie, aromat, miód i mieszając chwilę dusić. Ugotowany makaron włożyć do garnka, dodać masę makową i wymieszać. Kluski z makiem można podać na półmisku, aby każdy nałożył sobie odpowiednią porcję.


Kompot z suszu


Czas: 30 min.

Ilość: 3 litry

Skłądniki:

mieszanka wigilijna z suszonych owoców Bio Planet 2 opakowania lub po garści suszonych śliwek, gruszek, jabłek, moreli
skórka z cytryny i/lub pomarańczy
laska kory cynamonowej

goździki - kilka
miód - trochę (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Gotujemy dzień przed Wigilią lub rano. Suszone owoce zalewamy 3 l. zimnej wody, dodajemy przyprawy i skórki z cytrusów. Gotujemy ok 30 minut. Zdejmujemy. Wyciągamy skórki z cytryny i pomarańczy. Wystawiamy garnek z kompotem w chłodne miejsce. Jeśli jest esencjonalny możemy rozcieńczać wodą ew. dosładzać miodem.


Artykuł pochodzi z magazynu zima 2020/21 Gotuj w stylu eko.pl

Nikita
Nikita powiedział/a:
Każdy region Polski ma swoje potrawy wigilijne, niektóre są zaskakujące dla mnie. U nas (Lubelszczyzna) zawsze obowiązkowo jest barszcz czerwony z uszkami, a u znajomych (Częstochowa) żur.
U męża w domu zawsze była kapusta z grochem, a u mnie kapusta z grzybami. Ja teraz oczywiście robię kapustę z grzybami i z grochem (żółtym, rozgotowanym na puree).
Obowiązkowo robię kutię z makiem i dużą ilością bakali, odrobiną miodu (w przepisach jest na ogół go bardzo dużo). Kiedyś robiłam z pszenicą, później z brązowym ryżem, ostatnio z kaszą jaglaną, a tym roku będę testować z komosą ryżową.
Oczywiście nie może zabraknąć kompotu z suszonych owoców (uwielbiam go i gotuję w dużych ilościach).
Wszystkie dania wigilijne mają swój urok i smak i najlepiej smakują właśnie w ten dzień.
U nas jak zostanie kapusta z grochem, to ją zamrażam i jemy później, ale mój mąż twierdzi, że najlepiej mu smakuje w Wigilię.
cytuj odpowiedz 22.12.2020, godz. 09:20

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet