Makowiec babci
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: ciasta
Specjalne: Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
drożdże świeże ( na 500 gram) - 1/2 kostki
sól - 1 szczypta
cukier trzcinowy - 3/4 szklanki
jaja (żółtka do środka, białka do posmarowania ciasta) - 3 szt.
mleko ciepłe ( ile weźmie mąka) - 3/4 szklanki
masło rozpuszczone przestudzone do temperatury pokojowej - 1/3 kostki
mak - 200 g
cukier - 1/2 szklanki
powidła sliwkowe - 1 łyżka
zapach migdałowy kilka kropel
rodzynki - 1/2 szklanki
budyń (może być mąka ziemniaczana) - 1 opakowanie
masło (rozpuszczone, chłodne) - 1/2 kostki
rum lub sok gruszkowy do namoczenia rodzynek - 1/4 kostki
Sposób przygotowania:
Żółtka ubić z cukrem. Mąkę wsypać do naczynia, dodać mleko, drożdże, ubite żółtka z cukrem i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto. Na koniec wlać masło. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
Podzielić na dwie równe części.
Mak zalać wodą na całą noc. Rano odlać wodę. Pogotować w świeżej wodzie 2-3 minuty, odcedzić, przemielić 2 razy. Rodzynki namoczyć w rumie na przynajmniej 2 godziny.
Mak przełożyć do makutry, ubić żółtka z cukrem na puch i dodać ubite żółtka, wymieszać. Dodać pianę z białek ( kilka łyżek, aby masa nie była zbyt rzadka), powidła, zapach migdałowy, budyń i rodzynki. Wymieszać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.