Kluski z makiem
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszSpecjalne: Wigilia 2023, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, cytrusy, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
woda - 1/4 szklanki
jaja - 2 szt.
sól do smaku
Masa makowa:
miód - 1 łyżka
masło - 2 łyżeczki
aromat migdałowy kilka kropel
kandyzowana skórka pomarańcza, posiekane orzechy, rodzynki po łyżce - łyżka
Sposób przygotowania:
Odważony mak zalać wrzątkiem. Gotować 10 minut. Po ugotowaniu odsączyć na gęstym sitku i zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa. Masło rozpuścić na patelni, dodać mak, bakalie, aromat, miód i mieszając chwilę dusić. Ugotowany makaron włożyć do garnka, dodać masę makową i wymieszać. Kluski z makiem można podać na półmisku, aby każdy nałożył sobie odpowiednią porcję.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.