Pierogi wigilijne
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszSpecjalne: Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, grzyby, pszenica
Składniki:
kiszona kapusta - 1 kg
suszone grzyby - 60 g
cebula - 3 szklanki
sól i pieprz do smaku do smaku
liście laurowe - 4 szt.
ziele angielskie kilka
suszona śliwka - 1 szt.
CIASTO na pierogi - przepis podstawowy:
mąka - 1 kg
woda gorąca - 2 szklanki
sól - 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Kapustę opłukać pod bieżącą wodą jeśli jest bardzo kwaśna i słona. Przełożyć do garnka i gotować z liśćmi laurowymi, zielem angielskim ok. 1-1,5 godziny. Odcedzić. Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy cebulę posiekaną w kostkę. Do kapusty dodać wyciśnięte w dłoniach grzyby, pokrojone śliwki i cebulkę. Całość zmielić. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.