
Pierogi wigilijne

Specjalne: Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, grzyby, pszenica
Składniki:
kiszona kapusta - 1kg kg
suszone grzyby
cebula - 3 szklanki
sól i pieprz do smaku do smaku
liście laurowe - 4 szt.
ziele angielskie kilka
suszona śliwka - 1 szt.
CIASTO:
mąka - 1 kg
woda - 2 szklanki
sól - 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Kapustę opłukać pod bieżącą wodą jeśli jest bardzo kwaśna i słona. Przełożyć do garnka i gotować z liśćmi laurowymi, zielem angielskim ok. 1-1,5 godziny. Odcedzić. Dodać wyciśnięte w dłoniach grzyby. Całość zmielić dodając śliwkę. Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy cebulę posiekane w kostkę i dodajemy ją do farszu. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
W międzyczasie gotujemy wodę. Pierogi wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy ok. 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe polewamy uduszoną cebulką i olejem lnianym. Jeśli zastał farsz należy go zamrozić i zrobić pierogi w późniejszym czasie.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.