
Uszka z grzybami

Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: grzyby
Składniki:
sól i pieprz do smaku
cebula - 1 szt.
śliwka suszona - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Grzyby płuczemy, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy przynajmniej na godzinę. Następnie stawiamy garnek na małym ogniu. Grzyby powinny się powoli gotować do miękkości ok. godziny. Ugotowane grzyby odcedzamy z wody, a wodę zastawiamy do barszczu. Kroimy w kostkę cebulę i dusimy na małym ogniu do miękkości. Grzyby mielimy wraz ze śliwką a zmielone dodajemy do cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Ciasto do uszek:
KROK 2: https://gotujwstylueko.pl/przepisy/pierogi-wigilijne
Wałkujemy ciasto (możemy wykorzystać ciasto do pierogów) i tniemy na małe kwadraciki (4 x 4 cm) lub wykrawamy kieliszkiem. Nakładamy farsz i zlepiamy boki w trójkąt a następnie łączymy dwa końce aby powstało uszko-mały pierożek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.