Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylWiosenna dzika kuchnia
Wiosenna dzika kuchnia
21 / 02 / 2024

Wiosenna dzika kuchnia

Nikita

 

Dzikie rośliny na talerzu wiosną

Wiosna! Zawsze czekam na nią z utęsknieniem. Po zimowym marazmie i zniechęceniu pora do wzmożonej pracy, ale i czerpania z natury pełnymi garściami. Wiosna to czas, gdy przyroda budzi się na nowo do życia po okresie uśpienia, zastoju, szarości. To czas siewów, sadzenia, wiosennych porządków i zachwytu nad budzącą się do życia naturą. Dla mnie każdy spacer to odkrycie czegoś nowego, nowe kulinarne doznania i eksperymenty, nowe smaki, nowe pomysły.

GDY WIOSNA ZAGLĄDA DO OGRODU
Mój ogród powoli przeistacza się w ogród ziołowo-kwiatowo-warzywny, ale dużo w nim też miejsca na dzikie rośliny. Coraz mniej trawnika, coraz więcej ziół. Coraz więcej zapachów, smaków i kolorów. To uczta dla wszystkich zmysłów, to mój relaks po biurowej, stresującej i odpowiedzialnej pracy, moja oaza spokoju, moja odskocznia od trudów dnia.

CHWASTY MI NIE STRASZNE
Trawnik (chociaż u mnie z roku na rok coraz mniejszy na rzecz kolejnych nasadzeń ziół, to m.in.: szpalery tymianków, przeróżnych mięt, cząbrów, szałwii i wielu innych) też może być źródłem cennych zielonych dobroci. Warunek jest jeden, brak chemicznych oprysków. Poza tym nie walczmy z roślinami, które pojawią się na trawniku, a które nazywamy chwastami. One się pojawiają, bo ich potrzebujemy, mają swoją moc i siłę przetrwania, często rosną w trudnych warunkach i dzięki temu są dla nas bardzo wartościowe. Czyż kwitnący na żółto mniszek lekarski nie wygląda uroczo na naszym trawniku albo płożący się bluszczyk kurdybanek kwitnący na niebiesko-fioletowo, krwawnik z pięknymi listkami i białymi kwiatami czy też koniczyna o białych, różowych czy czerwonych kwiatach? Ile koloru, pożytku dla pszczół i innych owadów, a także dla nas.

OGRODOWA APTEKA
Jakże trafne są słowa Paracelsusa: „Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami” (dodałabym jeszcze, że są naszą zieloną stołówką) oraz „Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja jest trucizną” (łac. Omnia sunt venena, nihil est sine veneno. Sola dosis facit venenum).

POZNAWAJ ZIOŁA I ZBIERAJ TE, KTÓRE ZNASZ
Pamiętajmy o tym i zbierajmy tylko to, co znamy, czego jesteśmy pewni, bo w naturze też są rośliny trujące, które mogą być dla nas lekiem, ale i śmiertelną trucizną. Niektóre łatwo pomylić, bo są podobne i o tragedię nietrudno. Przykładem jest choćby piękna i pachnąca konwalia majowa, której liście podobne są do czosnku niedźwiedziego. Niestety liście konwalii są trujące, choć wykorzystywana jest do produkcji leków nasercowych za
sprawą zawartych w niej glikozydów nasercowych (kardenolidy), które działają wzmacniająco na osłabione serce. Jeżeli chcielibyście poznać dzikie rośliny i używać ich bezpiecznie w swojej kuchni, a nie jesteście pewni swojej wiedzy, to zachęcam do poszukania w swojej okolicy spaceru z zielarzem. Są też dostępne przeróżne aplikacje umożliwiające rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć. Chcieć to móc.

LUKSUSOWE CHWASTY
Dzikie smaki od lat przeżywają renesans na świecie. Z darów przyrody korzystają nawet najbardziej znani szefowie kuchni. Niektóre dzikie gatunki osiągają na świecie zawrotne ceny, choćby młode pędy dzikiego chmielu. To jedno z najdroższych dzikich warzyw na świecie.

W Polsce również przyszła „moda” na zdrowie. Ludzie coraz częściej sięgają po zioła i chętniej zwracają się ku naturze. Chwasty to nie jest zło, a za takie były i są nadal uznawane. Chwasty to potencjał, to rośliny rosnące wszędzie w naszym otoczeniu. Rośliny, których nie sialiśmy i przez wiele osób uważane są za intruzów, które traktujemy jako zbędny balast na naszych działkach i w ogródkach. Te „chwasty” nie tylko mają leczniczą moc, ale też zwyczajnie są smacznymi roślinami jadalnymi. Wykorzystujmy ich potencjał na maksa.

„Kocham zioła, kwiaty, warzywa, naturę, moje zwierzaki, góry i spokój. Co prawda nigdy nie mam czasu, bo w głowie ciągle kłębi się mnóstwo pomysłów i jak coś robię, to nie idę na skróty”.

 

WIOSENNE DZIKIE ZIELONE SUPERFOODS
Czosnek niedźwiedzi, czosnaczek pospolity, mniszek lekarski, ziarnopłon, szczawik zajęczy, pokrzywa, babka lancetowata, babka zwyczajna, tasznik pospolity, portulaka pospolita, przytulia wonna, przytulia czepna, poziomka pospolita (liście i kwiaty), pięciornik gęsi, krwawnik, młode liście chrzanu, gwiazdnica pospolita, podbiał, miodunka plamista, kuklik pospolity, mniszek lekarski, jasnota biała, jasnota purpurowa, głowienka pospolita, glistnik jaskółcze ziele, rzeżucha łąkowa, przetacznik lekarski, komosa (lebioda) i inne.

Najważniejsze dla mnie, ogólnodostępne, bezpieczne, wartościowe dzikie rośliny i zioła wiosenne, które warto znać i używać w kuchni to:
• podagrycznik pospolity
• pędy dzikiego chmielu
• bluszczyk kurdybanek

PODAGRYCZNIK POSPOLITY
(łac. Aegopodium podagraria, nazwy ludowe: diabelska stopka, barszlica, kozia stopa, giersz, kurza stopka) przez wielu określany jest mianem chwastu, który wciska się niemal wszędzie i który bardzo trudno jest wyplenić, ale to cenne ziele należące do rodziny selerowatych. Podagrycznik stosowany był już przez medyków w czasach starożytnych, stanowił też jedną z roślin często wykorzystywanych w medycynie ludowej. Wieki temu zauważono, że roślina ta koi ból stawów i pomaga leczyć podagrę (dnę moczanową). Podagrycznik ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, popartych badaniami, m.in. działa przeciwzapalnie, hamując procesy zachodzące w stanach zapalnych stawów i w chorobie reumatycznej, ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, prawdopodobnie ma też działanie przeciwnowotworowe (badania nad tą właściwością podagrycznika ciągle trwają), działając cytotoksycznie wobec wielu nowotworów.

Łodygi, korzenie i liście podagrycznika zawierają szereg substancji leczniczych wpływających korzystnie na zdrowie człowieka m.in.:
• witamina C w dużych ilościach,
• witamina E,
• luteina,
• cholina,
• flawonoidy oraz inne antyoksydanty,
• karoten,
• minerały: żelazo, miedź, cynk, potas, mangan, magnez, wapń, bor,
• poliacetylen,
• olejek eteryczny,
• glukoza i fruktoza.

Świeże pędy i młode liście podagrycznika są pyszne, można je dodawać do sałatek i surówek, koktajli, zup, pesto, można go dusić jak szpinak, kisić, dodawać do soli ziołowej, zapiekanek, farszu do jaj, pierogów czy naleśników, parzyć świeży zamiast herbaty, suszyć na zimowe herbaty i przyprawę do dań. Można zrobić ocet i stosować jako kurację wspomagającą przy dnie moczanowej. Podagrycznik możemy jeść przez cały sezon, ale najsmaczniejsze są młode wiosenne listki (stare są łykowate i mniej smaczne).

 

OCET Z PODAGRYCZNIKA

 

SAŁATKA Z DZIKIMI NOWALIJKAMI I KWIATAMI

 

DZIKI CHMIEL I JEGO PĘDY
(łac. Humulus lupulus – chmiel zwyczajny) – gatunek byliny z rodziny konopiowatych, pospolite dzikie pnącze rosnące nad rzekami, w zaroślach, przy lasach. Czasami pojawia się w ogrodach, ale tu zalecam ostrożność, bo to roślina bardzo inwazyjna, potrafi zagłuszyć i zniszczyć inne nasadzenia. Zdecydowanie lepiej zbierać go w dzikich miejscach. Często w Polsce są niezauważane i niedoceniane, natomiast za granicą stanowią luksusowy dodatek do sałatek lub stanowią nawet samodzielne danie. Smakują słodko jak szparagi. Krytycy kulinarni określają je jako subtelne, delikatne i zachwycające. Młode pędy chmielu są nie lada przysmakiem w Belgii, Holandii, Anglii czy Francji. Za kilogram tego rarytasu trzeba zapłacić nawet 1000 Euro/kg (The Guardian 15.04.2015). Ponoć chmiel jadany był już w starożytności przez Rzymian, a także wieki temu przez Polaków. Podawany był z oliwą i octem jako sałatka.

Pędy chmielu to nie tylko witaminowa bomba, ale także wyjątkowo pyszny wiosenny rarytas, przypominający w smaku szparagi, zresztą nazywane są dzikimi szparagami. To moje ulubione dzikie warzywo, na które czekam zawsze z utęsknieniem. Aby ułatwić sobie znalezienie młodych pędów chmielu wczesną wiosną, warto jest rozejrzeć się za chmielem latem czy jesienią. Jest to wtedy łatwiejsze, pojawią się na nim charakterystyczne chmielowe szyszki (doskonały surowiec zielarski). Natomiast na wiosnę rozpoznać go można po zwisających z gałęzi drzew suchych lianach. Pod tymi zdrewniałymi sznurkami należy szukać młodych pędów. Czasami trzeba przyklęknąć i dobrze się przypatrzeć. Młode pędy najlepiej zbierać wtedy, kiedy wychodzą z ziemi, z reguły zbiera się od je od marca do połowy kwietnia, czasem i na początku maja (w zależności od pogody). Ucina się pędy o długości 15-20 cm nad ziemią, takie są najsmaczniejsze. Schowane jeszcze pod ściółką będą białe, miękkie i soczyste. Są bardzo kruche, dlatego trzeba je ostrożnie odsłonić. Późniejsze pędy, jak przebiją się przez ściółkę są zielone, łatwiej je znaleźć, nie są one już tak delikatne, ale równie smaczne. Starsze (ponad 20-30 cm) stają się włókniste i niesmaczne. W maju możemy jeszcze zbierać młode liście i same miękkie końcówki 5-10 cm. Latem i późną jesienią kolejnym chmielowym produktem są szyszki chmielowe.

ZASTOSOWANIE W KUCHNI I DOMOWEJ APTECZCE
Pędy dzikiego chmielu można spożywać w przeróżnych daniach np. na surowo (te, które dopiero kiełkują, delikatne, chrupiące i soczyste), w sałatkach, duszone dosłownie chwilę z oliwą i masełkiem jako samodzielna przystawka lub dodatek do obiadu (tj. szparagi), w zupach jarzynowych, zblanszowane mogą być dodawane do zup krem jako dziki makaron, w sałatkach (np. z w sałatce ziemniaczanej), zapiekankach, potrawkach, omletach, frittatach, marynowane, kiszone. Młode pędy chmielu to bogate źródło flawonoidów, posiadających właściwości przeciwzapalne i pomocne w łagodzeniu bólu i stanów zapalnych. To także bogate źródło substancji gorzkich, które usprawniają proces trawienia i łagodzą dolegliwości żołądkowe. Skutecznie zwalczają także infekcje bakteryjne.

 

KASZA GRYCZANA NA DZIKO

 

RISOTTO Z PĘDAMI DZIKIEGO CHMIELU

 

BLUSZCZYK KURDYBANEK
(łac. Glechoma hederacea L., nazwy ludowe: bluszczyk ziemny, obłożnik, kurdybanek, kondratek, kudroń, kudrun, kocimonda), to zioło występujące na terenie niemal całej Europy. W Polsce traktowany jest zazwyczaj jako uporczywy chwast. Jest niewysoką rośliną, która dorasta do około 10-20 cm, natomiast ma bardzo długie, płożące rozłogi, które łatwo się zakorzeniają. Ma fioletowe, czerwonawe albo białe kwiaty umieszczone na podnoszących się łodygach, kwitnie od kwietnia do czerwca-lipca, tworząc piękne „fioletowe dywany”. Wykorzystywany jest od wielu lat w ziołolecznictwie. Surowcem są kwiaty i liście, które do suszenia można zacząć zbierać już od kwietnia. Kurdybanek bogaty jest w sole mineralne, żywice, antyoksydanty oraz garbniki, które mają dobry wpływ niemal na cały organizm.

Właściwości lecznicze bluszczyku kurdybanka: antyoksydacyjne, przeciwzapalne, odtruwające, moczopędne, żółciopędne, wspomagające trawienie, przyspieszające przemianę materii. Stosowany zewnętrznie (do przemywania) ma działanie ściągające, dezynfekujące i przeciwbakteryjne.

Bluszczyk doskonale sprawdza się również w kuchni, najczęściej jako roślina przyprawowa, która dodawana jest do zup, rosołów, ziemniaków, mięs, zapiekanek, dań jednogarnkowych – potrawek, sałatek, twarożków, masła ziołowego, jaj faszerowanych, pieczywa ziołowego, pesto ziołowego, past i innych potraw zamiast pietruszki. Ma charakterystyczny, korzenny smak. Kurdybanek nadaje potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Można używać go na świeżo lub ususzyć. Można robić z niego herbatki, octy i dodawać jako przyprawę do kiszonek np., do kiszonej marchewki.

 

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z PĘDAMI CHMIELU I BLUSZCZYKIEM KURDYBANKIEM

 

TARTA Z BLUSZCZYKIEM

 

Wiosenna dzika kuchnia oparta jest na sezonowości dzikich roślin jadalnych i pozwala na urozmaicenie i wzbogacenie domowego codziennego menu. Wiosna to mój czas na nowe, ziołowe eksperymenty, które pozwalają mi odkrywać ciągle nowe smaki dzikiej kuchni, ale to też sprawdzone, co roku powtarzane i wytęsknione przepisy. Zachęcam Was do własnych prób i odkrywania nowych smaków i doznań kulinarnych, zapewniam, że wyjdzie to Wam na zdrowie.

PODSUMOWANIE:
• Zbieramy tylko rośliny, które znamy
• Nie zbieramy roślin przy drogach i w miejscach zanieczyszczonych
• Zbieramy tylko okazy zdrowe, bez przebarwień i nieuszkodzone przez pasożyty.
• Przy zbiorze roślin z siedlisk naturalnych nigdy nie zbieramy wszystkich, zbieramy do 30 % populacji, nie dewastujmy naturalnego siedliska danej rośliny, zostawiamy część, aby mogły się rozmnożyć i rosnąć.
• Nie zbieramy roślin, które były pryskane chemikaliami.
• Nie zbieramy roślin chronionych.
• Zebrane liście dokładnie myjemy.
• Nie spożywamy kwiatów i roślin, na które mamy uczulenie.

 

Autor artykułu: Monika Więckowska - Szef Kuchni, przepisy Moniki na naszym portalu gotujwstylueko.pl znajdziecie pod nickiem Nikita

 

 

Bibliografia:

Dr. JJ Pursell „Lecznicze rośliny dziko rosnące”

Piotr Ciemny „Chwasty od kuchni”

Justyna Pargieła „DziczeJemy w kuchni”

Łukasz Łuczaj „Dzika kuchnia”

S.G.Fleischhauer, j. Guthmann,  R. Spiegelberger „Jadalne rośliny dziko rosnące”

B.Bihne, R & F. Volk „Zioła w kuchni i domowej apteczce”

R.Beiser „Jadalne zioła i owoce –lasów, łąk i pól jak je rozpoznawać”

M. Kalemba-Drożdż „Pyszne chwasty”

M. Kalemba-Drożdż „Jadalne kwiaty”

G. Nedoma „Das große Buch vom OXYMEL”

Halina Strzelecka: Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa.

Kalendarz zbioru ziół

https://www.dziczejemy.pl/

https://pl.wikipedia.org/wiki/Paracelsus

https://pl.wikipedia.org/wiki/Oskoła

https://www.poradnikzdrowie.pl/aktualnosci/jakie-ziola-warto-zbierac-wiosna-przewodnik-dla-poczatkujacych-aa-VzRa-NzAF-Ajei.html

https://auraherbals.pl/leksykon

 

 

 

Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 28 Wiosna 2024

Renixx
Renixx powiedział/a:
Gratuluję pomysłu
cytuj odpowiedz 11.04.2025, godz. 08:27

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 371790 Renixx Renixx
  • 208005 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
9 9 180 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
6 3 10 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
7 6 60 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
15 14 15 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
8 6 15 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
9 3 5 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
9 4 60 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
8 5 40 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
14 12 20 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 10 15 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
12 16 15 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
8 4 10 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
17 12 15 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
15 11 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet