Sałatka ziemniaczana z pędami dzikiego chmielu i bluszczykiem kurdybankiem
NikitaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
rzodkiewka - 2-3 szt.
ogórek małosolny - 2 szt.
młode pędy dzikiego chmielu - garść
bluszczyk kurdybanek - kilka listków
czosnek - 1 ząbek
szczypiorek - kilka listków
koperek - kilka listków
sos:
jogurt naturalny - 1 łyżka
majonez - 1 łyżka
musztarda - 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
Dodatkowe informacje:
Pędy dzikiego chmielu jadano już w starożytności. Były one również przysmakiem w kuchni słowiańskiej. Obecnie pędy dzikiego chmielu są przysmakiem w Belgii czy Francji, a potrawy z wykorzystaniem tej rośliny należą do dań drogich i luksusowych. Chmiel jest bardzo zdrowy, prócz wielu witamin ma działanie uspokajające i stymulujące trawienie.Jest to bardzo inwazyjna roślina, łatwo się rozprzestrzenia. Pnące się łodygi chmielu można spotkać na nieużytkach, polach i lasach od połowy kwietnia do połowy maja (czasem wcześniej, zależy to od aury). Wychodzące z ziemi pędy chmielu przypominają do złudzenia szparagi. Ucinamy tylko górne 10- 15 cm łodygi.
Sposób przygotowania:
Zieleninę umyć i osuszyć.
Młode pędy dzikiego chmielu pokroić na małe kawałki (1,5-2 cm), dodać do ziemniaków. Okres zbioru pędów dzikiego chmielu jest dosyć krótki, dlatego warto zaobserwować w lecie gdzie rośnie, wtedy wczesną wiosną bez trudu je odnajdziemy. Zbieramy tylko pędy o długości 10-15 cm, takie młode są najsmaczniejsze.
Szczypiorek, koperek, bluszczyk kurdybanek i listki ogórecznika (dodają świeżości i ciekawego aromatu) drobno posiekać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.