Sałatka z dzikimi nowalijkami i kwiatami
NikitaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody
Składniki:
młode pędy pokrzyw - kilka
młode liście mniszka lekarskiego - kilka
młode liście poziomek - kilka
rukola - 1 garść
sałata masłowa - kilka listków
czosnek niedźwiedzi - kilka
szczypiorek - trochę
rzeżucha - trochę
kiełki słonecznika - trochę
kwiaty jadalne: np. fiołki, pierwiosnki, kwiaty forsycji - trochę
dressing:
domowy ocet żywy np. z kwiatów forsycji lub jabłkowy - 1-1,5 łyżki
olej z ostropestu - 1 łyżka
miód naturalny - 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
miski - 2 szt.
Dodatkowe informacje:
Sałatka z dzikimi nowalijkami jest pyszna i zdrowa, pełna witamin, a dodatek jadalnych kwiatów dodaje jej apetycznego wyglądu. w końcu mówi się, że jemy oczami.Oczywiście powyższy skład jest tylko propozycją, możemy komponować sałatkę według własnego smaku i dostępu do surowca. Szczególnie wiosną warto dorzucać do sałaty trochę "dzikich nowalijek", są wtedy najzdrowsze i najsmaczniejsze.
Sposób przygotowania:
Zieleninę myjemy i osuszamy, kwiatów nie musimy myć, ewentualnie delikatnie przepłukać. Z pokrzywy obrywamy listki, umieszczamy je na sicie i sparzamy gorącą wodą. Sałatę rwiemy na małe kawałki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.