
Sałatka z dzikimi nowalijkami i kwiatami

Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody
Składniki:
młode pędy pokrzyw kilka
młode liście mniszka lekarskiego kilka
młode liście poziomek kilka
rukola - 1 garść
sałata masłowa kilka listków
czosnek niedźwiedzi kilka
szczypiorek trochę
rzeżucha trochę
kiełki słonecznika trochę
kwiaty jadalne: np. fiołki, pierwiosnki, kwiaty forsycji
dressing: domowy ocet żywy np. z kwiatów forsycji - 1-1,5 łyżki
dressing: olej z ostropestu - 1 łyżka
dressing: miód naturalny - 1 łyżeczka
dressing: sól i pieprz do smaku
miski - 2 szt.
Dodatkowe informacje:
Sałatka z dzikimi nowalijkami jest pyszna i zdrowa, pełna witamin, a dodatek jadalnych kwiatów dodaje jej apetycznego wyglądu. w końcu mówi się, że jemy oczami.Oczywiście powyższy skład jest tylko propozycją, możemy komponować sałatkę według własnego smaku i dostępu do surowca. Szczególnie wiosną warto dorzucać do sałaty trochę "dzikich nowalijek", są wtedy najzdrowsze i najsmaczniejsze.
Sposób przygotowania:
Zieleninę myjemy i osuszamy, kwiatów nie musimy myć, ewentualnie delikatnie przepłukać. Z pokrzywy obrywamy listki, umieszczamy je na sicie i sparzamy gorącą wodą. Sałatę rwiemy na małe kawałki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.