Kasza gryczana na dziko
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, drożdże, nabiał krowi
Składniki:
pędy dzikiego chmielu - 2 garści
pokrzywa młode listki garść
mniszek lekarski młody kilka listków
podagrycznik kilka listków
cebula - 1/2-1 szt.
czosnek - 2 ząbki
słonecznik - 2 łyżki
masło klarowane - 1 łyżeczka
oliwa z suszonych pomidorów - 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
płatki drożdżowe nieaktywne - 1 łyżka
do dekoracji kwiaty forsycji i magnolii gwiaździstej (dekoracja jadalna)
Sposób przygotowania:
W międzyczasie przygotować zieleninę.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobniutko posiekać.
Pędy chmielu pokroić 2-3 kawałki.
Pokrzywę, podagrycznik i mniszek posiekać na kawałki około 2 cm.
Ugotowaną kaszę gryczaną wymieszać z uduszoną zieleniną, pestkami słonecznika. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dodać płatki drożdżowe. Udekorować ulubionymi kwiatami jadalnymi.
U mnie magnolia gwiaździsta intensywna w smaku i kwiaty forsycji pełne rutyny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.