Leczniczy ocet z podagrycznika
NikitaRodzaj posiłku: napoje
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
Cukier 4 łyżki na 1 l wody
Sposób przygotowania:
Przykrywamy gazą lub ręcznikiem papierowym i zabezpieczamy gumką, aby nie powłaziły meszki.
Po 3 tygodniach możemy przecedzić i zlać do butelek lub zostawić jeszcze na 3 tygodnie, ale nie musimy już mieszać. Na wierzchu powinna zrobić się matka octowa, którą można wykorzystać do zrobienia nowego octu, fermentacja będzie szybsza.
Zresztą dawno już był stosowany na podagrę, (dnę moczanową) jako naturalne lekarstwo.
Ocet pijemy z wodą 1-3 razy dziennie przez 2 tygodnie
1 łyżeczka na pół szklanki wody przed jedzeniem.
Poza tym ocet można wykorzystać do sałatek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.