Tarta z pędami dzikiego chmielu i bluszczykiem kurdybankiem
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, przystawki i przekąski, zapiekanki
Kuchnia (region): francuska, międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał kozi, owczy, nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
mąka mieszanka bezglutenowa uniwersalna (lub pszenna) - 200 g
masło schłodzone - 100 g
sól - 1/2 łyżeczki
woda zimna - 2-3 łyżki
parmezan tarty - 1 łyżka
sos:
twaróg półtłusty - 120-150 g
ser feta - 100 g
jaja - 3 szt.
obłożenie:
młode pędy dzikiego chmielu - 2-3 garści
suszone pomidory - 6-8 szt.
podagrycznik - kilka listków
lubczyk - kilka listków
szczypiorek posiekany - 2-3 łyżki
czosnek niedźwiedzi - kilka listków
bluszczyk kurdybanek - kilka listków
kwiaty mniszka - 3-4 szt.
Sposób przygotowania:
U mnie rosną na skraju lasu, mogą rosnąć przy płotach, polach, generalnie jest to uciążliwa roślina do wytępienia, traktowana jak chwasty, ale pyszna. Popularna w Belgii, Holandii, Francji, gdzie są wręcz daniem ekskluzywnym, cena pędów wynosi kilkadziesiąt Euro.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.