Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylZdrowo do szkoły - drugie śniadanie na 5
Zdrowo do szkoły - drugie śniadanie na 5
01 / 09 / 2021

Zdrowo do szkoły - drugie śniadanie na 5 

wegeweda

Powrót do szkoły to nie tylko wyzwanie dla dziecka, ale także dla rodziców planujących posiłki swojej pociechy na czas pobytu w szkole. 

Co włożyć swojemu dziecku do plecaka na przekąskę, czy drugie śniadanie tak, by nie było głodne, a jego dieta była zbilansowana i różnorodna?

Utrudnione zadanie mają zwłaszcza rodzice dzieci żywionych wegetariańsko lub wegańsko. Sklepiki szkolne i stołówki nie są jeszcze gotowe, by dostosować szkolne menu do potrzeb dzieci będących na innych dietach, niż tradycyjna. Dlatego tak ważne jest, by młody uczeń przed wyjściem do szkoły zjadł zdrowe i pożywne śniadanie, a w plecaku zawsze znalazł coś atrakcyjnego, smacznego i dostarczającego energii na długi, intensywny dzień w szkole.


Poniżej znajdziesz 5 pomysłów na lunch, drugie śniadanie dla Twojego dziecka, na mniejszy i większy głód. Proste i szybkie w wykonaniu. Część z nich możesz przygotować dzień wcześniej, dzięki czemu poranek nie będzie dla Ciebie taki stresujący.

Wskazówka! Wykorzystaj różnego rodzaju pojemniki i słoiczki do przenoszenia i przechowywania żywności. Niech będą kolorowe i mają różne kształty. Twojemu dziecku na pewno ten pomysł się spodoba! Dodatkowo na rynku są już dostępne szkolne torby i pojemniki termiczne, które zachowują świeżość jedzenia w cieplejsze dni lub termosy na ciepłe rozgrzewające napoje.

Pamiętaj! Zawsze warto uzgodnić z dzieckiem, co będzie jadło następnego dnia w szkole. Twoje dziecko uwielbia jabłka? Może tym razem nie mieć na nie ochoty i będzie wolało zjeść gruszkę. Ustalenie z dzieckiem posiłków na kolejny dzień da Ci większą gwarancję, że uczeń zje ze smakiem to, co mu przygotowałeś.

Złota zasada!  W plecaku Twojego dziecka zawsze powinny znaleźć się ulubione świeże, sezonowe owoce i warzywa. Gdy mamy zimniejsze dni spakuj dziecku termos z ciepłą ziołową herbatką.


1. Poniedziałek 

Klasyczna kanapka z pomidorowym humusem i warzywami


Najprostsza i najszybsza w wykonaniu przekąska do szkoły. Kanapka zawsze się sprawdzi. Zamiast humusu możesz użyć różnych past warzywnych, a także serków do smarowania. Jeśli jednak Twoje dziecko lubi humus, to warto wybrać kanapkę z taką pastą, bo jest bogata w białko roślinne, jest źródłem węglowodanów, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także fosforu, żelaza, cynku, magnezu, potasu i witaminy B9. Zawsze miej w lodówce świeże warzywa i owoce, które będą stanowiły pyszny, pełen witamin dodatek do kanapki. Warto też zadbać o odpowiedni napój. W tym przypadku – świeżo wyciskany sok z pomarańczy, a na lekką przekąskę – np. pestki słonecznika.

Składniki:
1 bułka typu graham
1 łyżka hummusu (zmiksuj wszystkie składniki na gładko: szklanka odsączonej ugotowanej ciecierzycy, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka tahini, 4 suszone pomidory, sól do smaku, szczypta wędzonej papryki)
2 plastry pomidora
2 plasterki ogórka zielonego
Kilka plasterków rzodkiewki
Liść sałaty

Dodatkowo: Wyciskany sok z pomarańczy, mała kiść winogron, 2 garści pestek słonecznika, pół papryki pokrojonej w paseczki, kilka pomidorków truskawkowych, rzodkiewki pokrojone na ćwiartki.

Przygotowanie:
Bułkę przekrój na dwie połówki. Obie strony posmaruj humusem, na pastę połóż liść sałaty, plastry pomidora, ogórka, rzodkiewki. Przykryj drugą połową bułki. Kanapkę możesz owinąć papierem śniadaniowym, żeby zachować jej świeżość.


2. Wtorek

Naleśniki z serkiem i owocami


To pozycja w menu, którą lubią chyba wszystkie dzieci. Naleśniki z serkiem i owocami smakują nawet na zimno, mogą stać się więc wspaniałym posiłkiem do szkoły. Naleśniki usmaż dzień wcześniej na kolację, a rano jedynie posmaruj serkiem i wypełnij owocami. W okresie wczesnojesiennym na targach kupimy jeszcze owoce typowe dla pory letniej, jak maliny, czy porzeczki, ale możemy wykorzystać też pyszne owoce sezonowe: śliwki, czy gruszki, a także te egzotyczne, np. banany, czy mango. Nadadzą się też owoce mrożone, najpierw jednak warto poddusić je na maśle. Oczywiście nie zapomnij o dodatkach, np. orzechach i soku.

Składniki na 16 naleśników:
2 szklanki mąki orkiszowej
2 jajka
1 i 1/2 szklanka mleka: krowiego, lub roślinnego
½ szklanki wody gazowanej
2 łyżki oleju roślinnego
szczypta soli
olej do smażenia, np. kokosowy
serek śmietankowy, najlepiej Bio do smarowania
owoce: np. banany, borówki, śliwki, maliny, porzeczki

Dodatkowo: wyciskany sok z owoców egzotycznych, garść orzechów włoskich.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski, mieszaj rózgą kuchenną do połączenia składników. Smaż na patelni z nieprzywierającym dnem na dobrej jakości oleju. Gotowe naleśniki posmaruj serkiem i ułóż na nim owoce. Zawiń w rulon i przekrój na pól. Naleśniki przełóż do pojemnika, obok ułóż orzechy.



3. Środa

Aromatyczne frytki z dyni i pełnoziarniste muffiny z borówkami


Dzieci kochają frytki, choć te ziemniaczane smażone na głębokim tłuszczu nie są najzdrowszą opcją dla najmłodszych. Ale frytki mogą być także zdrowe, pełne witamin i minerałów. My proponujemy frytki z jednego ze sztandarowych jesiennych warzyw, które śmiało można nazwać superfood, czyli z dyni. Pieczone w piekarniku i delikatnie przyprawione mogą stać się ulubioną przekąską Twojego dziecka. Równocześnie do piekarnika możesz włożyć muffiny z pełnoziarnistej mąki i w kilka chwil mieć gotowy lunch na następny dzień do szkoły, danie główne i deser ;) Dodatek marchewki pokrojonej słupki i  dorodna brzoskwinia sprawi, że Twoje dziecko na pewno nie będzie w szkole głodować. Ach! Nie zapomnij spakować do plecaka keczupu ;)

Składniki na frytki:
1 mała dynia piżmowa, ok. 500 g przed obraniem.
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki suszonego majeranku
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Dynię obierz ze skóry i wyjmij pestki. Pokrój na kształt podobny do frytek. Nie krój dyni na zbyt cienkie paski, bo zbyt szybko może się przypalić. Przełóż do miski i wymieszaj z oliwą i przyprawami. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze ok. 180 stopni przez 20 minut. Kontroluj, by frytki się nie spaliły.

Składniki na 12 muffinek:
200 g borówek
½ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
¾ szklanki mleka migdałowego
2 jajka
1i ½ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
½ szklanki mąki orkiszowej, jasnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na muffinki zmieszaj w misce, dodając owoce na samym końcu. Blachę do wypieku muffinek wyłóż papilotkami i napełniaj każdą do ¾ wysokości. Piecz piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Dodatkowo: brzoskwinia, marchewka pokrojona w słupki, keczup.


4. Czwartek

Omlet ze szpinakiem i pomidorkami i sałatka owocowa

Ten lunch zdążysz zrobić nawet rano. Nie wymaga za wielu przygotowań. Wystarczy, że będziesz mieć w domu kilka potrzebnych składników i wstaniesz 15 minut wcześniej. Omlet jajeczny z warzywami jest bardzo sycący i smakuje nawet na zimno. Kolorową sałatkę owocową na pewno pokocha Twoje dziecko, a dodatkowo dostarczy sobie mnóstwo potrzebnych witamin, by budować odporność na zimę

Składniki na omlet:
4 jajka
2 garście szpinaku
8 pomidorków truskawkowych
¼ szklanki mleka
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki estragonu
sól i pieprz do smaku
masło do smażenia

Przygotowanie:
Do miski rozbij jajka, roztrzep widelcem. Do jaj dodaj szpinak, pokrojone na połówki pomidorki, mleko i przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie. Na rozgrzanej patelni z odrobiną masła wlej masę jajeczną. Smaż na wolnym ogniu pod przykryciem do całkowitego zastygnięcia masy. Przełóż gotowy omlet na talerz i pokrój na mniejsze kawałki.


Składniki na sałatkę:
1 plaster ananasa
1 garść winogron
1 jabłko
1 pomarańcza

Przygotowanie:
Ananasa, jabłko, pomarańczę pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Winogrona dodaj w całości. Wymieszaj i przełóż do pojemniczka. Gotowe!


5. Piątek

Jogurtowa owsianka w słoiku z owocami i raw batoniki z daktyli i kakao


Na mniejszy głód i krótszy dzień w szkole świetnie sprawdzi się sycąca i zdrowa owsianka w słoiku z dodatkiem owoców. Do lunchboksa możesz dorzucić słodką przekąskę w postaci domowych lub kupnych batoników daktylowych. W sklepach znajdziemy coraz więcej zdrowych produktów tego typu produktów z dobrym składem, bez cukru, syropu glukozowego i innych zbędnych dodatków, więc jeśli nie masz ochoty lub czasu przygotować własnych batonów, to w sklepie jest alternatywa. Do tego domowa lemoniada z miętą, która na pewno ucieszy Twojego małego ucznia i lunch do szkoły gotowy.

Składniki na owsiankę:
1 mały jogurt naturalny bio lub jogurt roślinny (konopny, sojowy, kokosowy lub owsiany) 
½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 banan
garść borówek
1 łyżka syropu daktylowego
1 łyżeczka wiórków kokosowych
trochę soku z cytryny

Przygotowanie:
Jogurt wymieszaj z syropem daktylowym i wiórkami kokosowymi. Banana pokrój w plasterki i pokrop sokiem z cytryny. Na spód słoiczka wsyp 1 łyżkę płatków owsianych i po kolei układaj warstwy: 1 łyżka jogurtu, 3 plasterki banana, kilka borówek, znowu płatki, jogurt, banan, borówki, aż słoiczek się zapełni lub wyczerpią składniki. Górę udekoruj bananem i borówkami i pokrop jeszcze kilkoma kroplami cytryny. Zakręć słoik i przechowaj w lodówce do rana.

Składniki na około 7-8 batoników:
2 szklanki suszonych daktyli
2 łyżki kakao
2 łyżki masła orzechowego
opcjonalnie garść niesolonych orzechów arachidowych

Dodatkowo: lemoniada z cytryną, miętą i miodem

Przygotowanie:
Daktyle mocz w ciepłej wodzie przez około 2 minuty. Przełóż do miski lub kielicha blendera.  Dodaj kakao, masło orzechowe oraz opcjonalnie posiekane orzechy. Możesz zrobić też dwa rodzaje batoników – z orzechami i bez. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x20cm, wyrównaj. Wstaw do lodówki na minimum godziny i pokrój na prostokąty.


1. Poniedziałek - Kanapka z pomidorowym humusem, warzywa, soczek

 

2. Wtorek - Naleśniki z serkiem i owocami, orzechy



3. Środa - Frytki z dyni, muffiny z borówkami, owoce, ketchup


4. Czwartek - Omlet ze szpinakiem i pomidorkami, sałatka owocowa


5. Piątek - Jogurtowa owsianka w słoiku z owocami, raw batoniki z daktyli i kakao


Jeśli nakarmimy dziecko smacznym drugim śniadaniem lub lunchem nie będzie miało ochoty na inne niezdrowe przekąski. Od najmłodszych lat będzie za pan brat ze zdrowymi produktami.

2019-09-01

Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Super pomysły na częsty problem z szykowaniem "niebylejakiego" jedzenia do szkoły.
cytuj odpowiedz 05.09.2021, godz. 17:53

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 371190 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
8 9 180 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 10 15 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
4 3 10 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
7 2 5 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
9 13 15 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
6 6 60 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
7 5 40 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
7 4 60 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 12 15 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
5 4 15 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
10 10 20 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
6 4 10 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
12 10 10 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
14 13 15 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet