Aromatyczne frytki z dyni i pełnoziarniste muffiny z borówkami
wegewedaRodzaj posiłku: lunchbox
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, orzechy wszystkie, orkisz
Składniki:
Mała dynia piżmowa ok. 500 g - 1 szt.
Oliwa - 2 łyżki
Słodka papryka - 1 łyżeczka
Majeranek - 2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
Składniki na 12 muffinek:
Borówki - 200 g
Mleko migdałowe - 3/4 szklanki
Jajka - 2 szt.
Mąka orkiszowa pełnoziarnista - 1i1/2 szklanki
Mąka orkiszowa jasna - 1/2 szklanki
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Cukier trzcinowy - 1/2 szklanki
Sposób przygotowania:
Dynię obierz ze skóry i wyjmij pestki. Pokrój na kształt podobny do frytek. Nie krój dyni na zbyt cienkie paski, bo zbyt szybko może się przypalić. Przełóż do miski i wymieszaj z oliwą i przyprawami. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze ok. 180 stopni przez 20 minut. Kontroluj, by frytki się nie spaliły.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.