Ceviche, czyli ryba w cytrusach
definicjasmakuRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: cytrusy, ryba i owoce morza
Składniki:
świeży filet z łososia - 100 g
cytryna - 1 szt.
limonka - 1 szt.
pomarańcza - 1/2 szt.
gałązki świeżej kolendry kilka szt.
sól morska trochę
świeżo zmielony pieprz trochę
Dodatkowe informacje:
Ceviche, to sałatka której głownym składnikiem jest surowa ryba marynowana w soku z cytrusów, z dodatkiem soli i ostrych papryczek. W pierwszej chwili aż trudno uwierzyć, że ryba bez żadnej obróbki termicznej nie jest surowa :) A to wszystko za sprawą soku z cytrusów, który ścina białko znajdujące się w rybie i sprawia, że absolutnie nie smakuje ona jak surowa ryba. Strasznie zaintrygowała mnie ta receptura i postanowiłam wcielić ją do mojej kuchni. Oczywiście nie byłabym sobą, gdyby czegoś nie zmieniła :) W mojej wersji ceviche występują w parze dorsz z łososiem, a towarzyszy im czerwona cebula, słodka pomarańcza i świeża kolendra. Całość smakuje naprawdę świetnie, zwłaszcza z chrupiącymi grzankami z awokado i jajkiem :)Sposób przygotowania:
Wyciskamy sok z limonki oraz cytryny, doprawiamy go solą i pieprzem, a następnie zalewamy nim rybę i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.