Domowe musli
Agnieszka StrużynaRodzaj posiłku: desery, lunchbox, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, orzechy wszystkie, owies
Składniki:
Orzechy laskowe - 3/4 szklanki
Wiórki kokosowe - 3/4 szklanki
Brązowy cukier - 1/4 szklanki
Miód - 1/3 szklanki
Olej kokosowy - 1/3 szklanki
Sól szczypta
Rodzynki garść
Suszona żurawina garść
Nasiona chia - 2 łyżeczki
Dodatkowe informacje:
Musli jest pyszne z mlekiem, ale również na sucho jako przekąska.Sposób przygotowania:
Gdy płynne składniki połączą się, zalewamy nimi suche i mieszamy dokładnie, aż wszystko ładnie się wchłonie.
Nasze musli wykładamy na papierze do pieczenia na blachę i rozkładamy je równomiernie.
Wkładamy do piekarnika i prażymy na złoty kolor przez około 40 minut. Co 10 minut szpatułką "mieszamy" je, by wszystkie płatki zrobiły się złote mniej więcej jednakowo. Trzeba dokładnie patrzyć, czy z jednej strony piekarnika nie praży się szybciej, by nie spalić ani ziarenka.
Gdy nasze musli nabierze złotego koloru wyłączamy piekarnik i odstawiamy w jakimś naczyniu, by chwilę przestygło.
Przekładamy do słoika.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.